Kaktus 08.12.2022 07:55 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Ondřej Dostál - Covidisté Kulveit a Kotíková dostali na svou neziskovku stomilionový grant od zkrachovalé burzy kryptoměn FTX.
Píše web iRozhlas, na zprávu na Twitteru upozornila Angelika Bazalová. iRozhlas informuje, že neziskovka Jana Kulveita (mj. MeSES, navrhovatel restrikcí v systému PES) a Ireny Kotíkové (mj. tajemnice MeSES) dostala z nadace spojené se zkrachovalou burzou FTX přes sto milionů na luxusní zámek. V rámci projektu "zlepšování budoucnosti lidstva" dostali 80 milionů na pořízení zámku a dalších 27 milionů na provoz. Právně i společensky zajímavé.

Právně lze souhlasit s názory ekonoma Štěpána Křečka a experta na oblast praní špinavých peněz Kamila Kouby v článku. Krach kryptoměnové burzy FTX byl patrně podvod. Pokud peníze mají původ v podvodu, měly by být vráceny poškozeným. To, že šly ke Kotíkové a Kulveitovi přes několik zastávek (burza FTX - nadaceFTX - grant neziskovce) na tom nic nemění. Ing. Křeček správně komentuje: „Jsem přesvědčen, že tyto zámky a další majetek mohly být nakoupeny jen díky tomu, že byl na klientech prováděn podvod, a proto se domnívám, že by měl být tento majetek vrácen klientům a jeho prostřednictvím by měli být odškodňováni.

Společensky: Nechci zabíhat do spekulací, takže jen pár poznámek. Kauza kryptoměnové burzy FTX je příliš velká na obyčejný podvod, bez politických konotací (v USA jde o velké téma). A to, co se snaží paní Kotíková v článku tvrdit, tedy že za českou neziskovkou přišel hodný strýček z USA, který si je sám našel a jen tak jim dal přes sto milionů na zámek - to působí hodně, hodně nedůvěryhodně. Jak se říká lidově, to vykládejte holubům.
V mediálním prostoru se setkáváme se spoustou konspiračních teorií, z nichž naprostá většina nemá reálný základ. Ale že si neziskovka prominentních covidistů z MeSES jen tak koupila zámek za sto milionů díky grantu od zkrachovalé americké burzy na kryptoměny - no, to mě teda podrž. Nějaké pravděpodobnější vysvětlení by se hodilo.

https://www.facebook.com/Ondrej.Dostal.ZPS/posts/pfbid02ncZpN2HYTWjmHgK2vkbCXnUepgQfiwymHqYttUar3wLDniDEukAYg6RN5VJFvY19l

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.