Kancelar 08.12.2022 13:16 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

https://blog.silverum.cz/euro-se-odklada/

Termín zavedení eura v České republice zůstává nestanoven. Jednání vlády, které se tím mělo zabývat, bylo odloženo. Vstupní kritéria se týkají čtyř položek, dvě má na starosti Ministerstvo financí a další dvě ČNB.

Roční deficity státního rozpočtu a míru státní zadluženosti má na starosti Ministerstvo financí. Maastrichtská kritéria činila roční deficit státního rozpočtu menší, než 3 % HDP a státní zadluženost menší než 60 % HDP (toto je zatím jediné splňované kritérium). I přes probíhající rozpočtové deficity tento ukazatel není ohrožen. Navíc dočasně nejsou tato kritéria sledována.

ČNB má na starosti rozdíl mezi výší úrokových sazeb v České republice a eurozóně. Druhým je stabilita kurzu koruny k euru. Oboje bude trvat ještě několik let. V květnu se k přijetí eura vyjádřila takto:

„Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je nutno konstatovat, že v současnosti nejsou známy všechny potenciální závazky, které budou do budoucna pro Českou republiku vyplývat v souvislosti s přijetím eura. Případné rozhodování o načasování vstupu do měnové unie je tak stále doprovázeno významnými nejistotami.“

P. S.

Za tři týdny se členskou zemí eurozóny stává Chorvatsko, které splňuje všechna základní kritéria.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.