Zora 08.12.2022 15:44 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Itálie

Milánska La Scala začne sezónu ruskou operou, v meste sa chystajú demonštrácie
Opera nie je apológiou žiadneho režimu, skôr naopak, a označil ju za „fresku brutality moci“. Uviedol umelecký riaditeľ La Scaly Dominique Meyer.
Medzi divákmi v hľadisku La Scaly v stredu zasadne aj taliansky prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ich účasť na tomto podujatí, ktoré patrí k najdôležitejším kultúrnym udalostiam roka, je podľa talianskej tlače nezvyčajná, naposledy sa tak stalo v roku 2011.
https://spravy.rtvs.sk/2022/12/milanska-la-scala-zacne-sezonu-ruskou-operou-v-meste-sa-chystaju-demonstracie/

Milánska La Scala začala sezónu ruskou operou, protestovali desiatky ľudí
MILÁNO. Niekoľko desiatok ľudí demonštrovalo v Miláne proti uvedeniu ruskej opery Boris Godunov, ktorou sa začala operná sezóna v divadle La Scala.
Políciu ale viac zamestnal protest krajnej ľavice, keď sa demonštranti snažili prelomiť zátarasy, napísal denník Corriere della Sera.
Uvedenie ruského skladateľa Modesta Musorgského kritizovali ukrajinskí diplomati v Taliansku. Predstavenie môže podľa nich využiť ruská propaganda.
Proti začatiu sezóny ruskou operou protestovali v stredu večer pred divadlom tri desiatky ľudí.
Išlo predovšetkým o Ukrajincov a ich sympatizantov. "Neviem, prečo majú Taliani sklon myslieť si, že ruská kultúra nijako nesúvisí s ruskou vládou či ruským ľuďom," povedala agentúre AP demonštrantka pôvodom z Charkova.
Politici obhajujú ruskú kultúru
Postoj vedenia divadla, ktoré odmietlo ukrajinskú požiadavku na zrušenie predstavenia, nepriamo podporili aj prítomní taliansky prezident Sergio Mattarella i premiérka Giorgia Meloniová. Prišla aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
"Veľká ruská kultúra je pevnou súčasťou európskej kultúry. Je to prvok, ktorý nie je možné zmazať," uviedol pred predstavením Mattarella, ktorý zožal veľký aplaus.
Meloniová vyhlásila, že je nutné jednoznačne oddeliť politické činy od kultúry a histórie. Podľa predsedníčky Európskej komisie von der Leyenovej by sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi malo zabrániť v ničení ruskej kultúry.
Diváci zhruba trojhodinovú operu ocenili trinásťminútovým potleskom. Dĺžka potlesku sa tak podľa denníka Corriere della Sera priblížila rekordu z roku 2019, keď po diele Tosca diváci tlieskali 16 minút.
Ovácie zožal hlavný predstaviteľ opery, ruský bas Ildar Abdrazakov, ktorý zahral cára Borisa Godunova. Ďalej vystúpili Anna Denisovová, Lilly Jorstadová či Ain Anger. Orchester dirigoval hudobný šéf La Scaly Riccardo Chaily a réžiu mal na starosť dánsky umelec Kasper Holten.
Protest proti zdražovaniu
Pred milánskym operným domom panovalo pred začiatkom predstavenia napätie medzi políciou a demonštrantmi, ktorí sa pokúsili preraziť zátarasy.
Hlavnou témou protestu bolo zdražovanie. Počas dňa poliali budovu divadla farbou ekologickí aktivisti.
Podobné akcie sa uskutočňujú každoročne a sprevádzajú stretnutia vplyvných obchodníkova politikov.
https://svet.sme.sk/c/23089700/milanska-la-scala-zacala-sezonu-ruskou-operou-protestovali-desiatky-ludi.html

Klimatickí aktivisti obliali farbou fasádu milánskej La Scaly
Päť klimatických aktivistov zo skupiny Ultima generazione (Posledná generácia) zatkla v stredu polícia v severotalianskom Miláne. Obliali totiž modrou farbou fasádu tamojšieho svetoznámeho divadla La Scala.
https://kultura.pravda.sk/divadlo/clanok/649671-klimaticki-aktivisti-obliali-farbou-fasadu-milanskej-la-scaly/

La Scala zahájí sezonu ruskou operou, ekoaktivisté budovu polili barvou
Ekologičtí aktivisté v reakci na rozhodnutí vedení polili zeď u vchodu do operního domu modrou a růžovou barvou.
Účast italského prezidenta současně s premiérem na této akci, která patří k nejdůležitějším kulturním událostem roku, je podle italského tisku nezvyklá, naposledy se tak stalo v roce 2011.
/.../ představení, které bude v přímém přenosu vysílat italská televize a několik dalších stanic v řadě zemí, včetně Česka /.../
https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/italie-milan-la-scala-ruska-opera-demonstrace.A221207_065955_hudba_misl


Boris Godunov

Libreto podľa drámy Boris Godunov od Alexandra Puškina si Musorgskij napísal sám. Inšpiroval sa príbehom, ktorý sa zaoberá problematikou moci – individuálnej i spoločenskej. Príbehom, ktorý odhaľuje akým spôsobom sa mnohí panovníci dostali na trón – vraždou, podvodom alebo iným zločinom. Vláda cára Borisa Godunova, ktorý sa krvavým spôsobom dostal k moci tým, že zavraždil právoplatného dediča trónu, sa tak stáva námetom Musorgského opery. Libreto obohatil aj o niektoré historické skutočnosti z knihy Nikolaja Karamzina Dejiny Ruskej ríše.
Godunov je muž plný ambícií, cieľavedomý, odhodlaný urobiť čokoľvek pre záchranu svojho trónu. Zároveň je to muž, ktorý uteká pred ťaživými výčitkami svedomia. Vrah, ktorý sa čím ďalej tým viac dusí vinou svojho činu a možno niekde v hĺbke seba prosí o odpustenie. 
https://operaslovakia.sk/ildar-abdrazakov-ako-strhujuci-boris-godunov-v-parizi/

Boris Godunov (1825, Борис Годунов) je historická tragédie ruského romantického básníka, prozaika a dramatika Alexandra Sergejeviče Puškina (1799 – 1837) zabývající se společenskou i individuální problematikou moci. Hlavní myšlenkou celého díla je nadčasová úvaha o tom, jakým způsobem se utváří dějiny a nakolik člověk znalý historie může ovlivnit politické dění. Významná je i kritika toho, jakým způsobem (podvod, vražda nebo jiný zločin) se velká část panovníků dostane na trůn.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Boris_Godunov_(Puškin)

https://sk.wikipedia.org/wiki/Boris_Fiodorovič_Godunov

https://sk.wikipedia.org/wiki/Smuta

https://www.duhoctrungquoc.vn/wiki/cs/Boris_Fjodorovič_Godunov


La Scala

La Scala је divadlo, ktoré bolo založené v Miláne z vôle vládkyne Márie Terézie, po zbúraní vojvodcovského divadla kráľovstva, 22. februára 1776.
https://sk.wikipedia.org/wiki/La_Scala

Divadlo bylo slavnostně otevřeno 3. srpna 1778 pod názvem Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala Salieriho operou L'Europa riconosciuta.
https://cs.wikipedia.org/wiki/La_Scala

Salieri
https://cs.wikipedia.org/wiki/L’Europa_riconosciuta

"Europa revealed" or "Europa recognized" /odhalená, uznaná/
https://en.wikipedia.org/wiki/Europa_riconosciuta

https://www.infoglobe.sk/tip-na-vylet/taliansko-po-stopach-verdiho-milano-chram-hudby-la-scala/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.