Kancelar 09.12.2022 10:47 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

https://www.lemonde.fr/en/politics/article/2022/12/03/france-is-on-a-knife-edge-over-possible-power-cuts_6006449_5.html

Francúzsko je na ostrí noža v súvislosti s možnými výpadkami elektriny

Francúzska vláda vo štvrtok (ešte minulý týždeň p.p.) oznámila, že od januára 2023 môže dôjsť k "rotačnému výpadku", ktorý by sa dotkol 60 % obyvateľstva.

Vo Francúzsku sa obraz rodín, ktoré v noci používajú sviečky, bežne spája skôr so správami z Ukrajiny, kde sa milióny civilistov ponorili do tmy a chladu. Jedna krajina je vo vojne a druhá v mieri, ale ľudia z mocenských kruhov sa obávajú, že Francúzi sa budú musieť aj túto zimu uchýliť k sviečkam.

V kancelárii premiéra v Matignone museli rozmýšľať, kedy je ten správny čas pripraviť verejnosť na scenár cielených a dočasných výpadkov elektriny. V polovici novembra potom správca elektrickej siete RTE varoval, že riziko výpadkov v januári 2023 je vysoké v dôsledku predĺženej údržby jadrových reaktorov.

V dôsledku toho vláda teraz odhalila podrobnosti plánu, ktorý koncom augusta iba načrtla. V scéne pripomínajúcej dni pandémie sa tento štvrtok 1. decembra hovorca vlády Olivier Véran vrátil k štýlu krízovej komunikácie, ktorý spočíva v príprave verejnosti na najhoršie a zároveň v opakovaní, že najhoršiemu sa dá predísť.

"Neoznamujeme Francúzom, že dôjde k výpadkom elektriny," povedal vo francúzskej televízii BFM-TV. V prípade potreby však môže 60 % obyvateľstva podstúpiť "rotačné vypínanie záťaže" na maximálne dve hodiny v pracovných dňoch počas obdobia najväčšej spotreby, a to medzi 8. a 13. hodinou alebo medzi 18. a 20. hodinou.

Každý sa môže zaregistrovať na webovej stránke Ecowatt, ktorá označuje "elektrické počasie" v krajine zelenými, oranžovými alebo červenými svetlami. Deň predtým, o 17.00 h, budú dotknuté domácnosti upozornené, či sa ich domácnosť bude musieť odpojiť. Prerušenie dodávky elektrickej energie postihne naraz až 4 milióny ľudí v rôznych častiach Francúzska, čím vznikne efekt "leopardej kože".

tip na film: https://www.csfd.cz/film/315420-ocista/prehled/

z prace mam info, ze zacinaju v januari.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.