Zora 09.12.2022 19:11 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Slovensko má oficiálne protokolárne miesto, odhalili Hrob neznámeho vojaka 5.12.22
Slovenská republika má po vyše 29 rokoch od svojho vzniku oficiálne protokolárne miesto – Hrob neznámeho vojaka.
Za prítomnosti predstaviteľov štátu, členov vlády i parlamentu, predstaviteľov samospráv i veteránov ho odhalili v pondelok na Rázusovom nábreží v Bratislave.
Pod pomníkom boli zároveň uložené ostatky neznámeho vojaka - príslušníka 1. čs. armádneho zboru, ktorý bojoval na Duklianskom bojisku v Karpatsko-duklianskej operácii. Práve ňou sa začalo oslobodzovanie Slovenska spod fašistickej nadvlády.
/.../
Dielo má tvar levitujúceho kruhu symbolizujúceho štít padajúci alebo opierajúci sa o zem, doplnené je o motív večného ohňa, v noci svetelného lúča. Pamätník je zároveň podsvietený.
"Sú ako bratia tu, čo padli bezmenní, a preto všetci majú jedno meno: neznámy vojak," hlásia text na pamätníku. Jeho podoba vzišla z výtvarnej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 24 návrhov zo Slovenska, Čiech a Moravy.
Protokolárne miesto sa malo pôvodne nachádzať pri budove úradu vlády, na mieste, kde stojí socha Mareka Čulena. Po kritike i nesúhlase Starého Mesta, ktorému sa miesto pri soche zakladateľa komunistickej strany zdalo nedôstojné a nereprezentatívne, sa hľadalo iné miesto.
Areál na Rázusovom nábreží odobrila mestská časť i magistrát hlavného mesta, v októbri 2021 návrh schválila aj vláda.
Hrob neznámeho vojaka je pocta všetkým vojakom, ktorí vo vojne padli bez mena, pretože sa ich nepodarilo identifikovať.
https://domov.sme.sk/c/23087419/slovensko-ma-oficialne-protokolarne-miesto-odhalili-hrob-neznameho-vojaka.html

Miesto piety hanba
Samotné miesto, kde je hrob, má tiež zaujímavú mikrohistóriu. Ešte pred pár rokmi ho „zdobil“ epoxidový model sochy Márie Terézie, ktorý tu umiestnil už v podstate nefunkčný Bratislavský okrášľovací spolok. Usilovali sa miesto súsošia štúrovcov na Námestí Ľudovíta Štúra umiestniť repliku sochy od Jána Fadrusza. (Tá sa tu totiž nachádzala až do roku 1919, potom ju nahradila socha Štefánika a neskôr štúrovci.)
Ešte pred plastovou Máriou Teréziou sa v tesnej blízkosti tohto hrobu nachádzal takzvaný integračný kopček na pamiatku vstupu Slovenska do Európskej únie. Prvého mája 2004 tam bola vsypaná hruda zeme zo všetkých – vtedy dvadsiatich piatich – krajín EÚ. Zároveň to bol akýsi odkaz na korunovačný pahorok, ktorý v týchto miestach bol podstatne dávnejšie.
Kopček vydržal zhruba štyri roky, potom ho zanedbaný zrovnali so zemou. Integrácia-neintegrácia, na veľkolepú ceremóniu spred osemnástich rokov si už aj tak takmer nikto nepamätá. Mária Terézia z umelej hmoty tu vydržala ešte kratšie.
https://www.postoj.sk/119956/novemu-hrobu-neznameho-vojaka-trci-slovenska-slama-z-topanok


v súvislosti s týmto mi napadlo:
Cestu hrdinov SNP budú na Devíne a Dukle ohraničovať pamätné kamene 28.9.22
https://www.teraz.sk/spravy/cestu-hrdinov-snp-budu-na-devine-a-duk/663611-clanok.html
https://www.mosr.sk/52016-sk/pamatne-kamene-vytycili-cestu-hrdinov-snp/#gallery-3

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.