Počtář 13.12.2022 14:34 Zobraziť v diskusii

Re: Toto plánujú so slovenským školstvom

Lavazza povedal/-a: ...ale hladajte také čo vedie skúsený pedagóg, je jedno, že neučí matematiku Hejného metódou, ani ja som sa ju tak neučila a chodila som na matematické olympiády.

Mno, zde spíše počítám, že jsi na ty matematické olympiády mohla chodit právě proto, že jsi se NEučila tzv. Hejného metodou.
Z toho, co čtu mezi řádky o této "metodě"
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hejného_metoda_výuky_matematiky
tak to není nic pěkného.
Pokud ještě uvážíme, jak moc a kým je to tlačeno (...učí již přes 750 z 4100 základních škol v ČR.), nebude to nic, co bych chtěl pro svoje děti.
Pokud i na wikipedii byli nucení uvést o této metodě sekci "Kritika Hejného metody", tak ve skutečnosti bude té kritiky mnohem více. V dnešní době nekritizují "zpátečníci", ale lidé zoufalí z "progresívních" a "inkluzivních" metod prosazovaných kdoví-kým placenými euro-neziskovkami (zhusta obsazenými jewrejskými kádry typu "českého elfa" tzv. Boba Kartouse https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Kartous ).
Hejného neznám, zato Fuchse velmi dobře a proto nemám problém ho citovat (samozřejmě to nemohl říct na plnou hubu, protože by po ní dostal): "Předseda Společnosti učitelů matematiky Eduard Fuchs v minulosti uvedl, že metoda bude vždy menšinová a při nepochopení podstaty jsou výsledky neradostné.". ~ čti: výsledky jsou většinou neradostné
Dále na wiki stojí: "Podle některých hlasů děti zaostávají například v počtech a násobilce. Metoda byla v minulosti předmětem různých argumentačních duelů a prověřování jejích výsledků.".

Ostatně vzpomeňme na zrůdný a zhoubný
https://cs.wikipedia.org/wiki/Comenia_Script
Připomeňme si, že takzvané "reformy" a "zjednodušování" písma jdou údery na 1. prioritě zobecněných prostředků řízení.
Zájemce si může přečíst velmi bohatou sekci "Reakce a kritika" z tohoto wiki-hesla. Jsou tam citováni různí lidé z různých oborů. A jejich vyjádření má vždy stejnou šablonu. Nejprve vyjmenují milion nedostatků, problémů, nevýhod, negativních aspektů, "nedomyšleností" a kontroverzí komenia-skriptu a pak dotyčný uzavře ve stylu "je to dobré písmo", "zaveďme to", "je to lepší než teď" atp..
Jenom jedna "zpátečnice" si troufnula mít tento názor: "Písmo Comenia Script celkově příliš neoceňuje, raději by uvítala částečný návrat od vzoru ze 70. let ke vzoru z roku 1932.".
Naštěstí si z toho ta hyena Lencová (autorka komedia-skriptu) udělala byznys: "Po třech letech od začátku testů se jako hlavní problém ukazuje cena pomůcek, které jsou vyráběny monopolně jediným nakladatelstvím Svět a jsou bezmála dvakrát dražší než běžné písanky. Autorka Radana Lencová ovšem nehodlá poskytnout licenci jiným nakladatelstvím, která kritizují, že MŠMT takto umožňuje vznik monopolu. Vysoká cena by podle některých ředitelů škol mohla být bariérou pro další šíření písma.
A hyena je to proto, že si svůj paskvil zaštítila jménem J. A. Komenského.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.