Modi 16.12.2022 17:33 Zobraziť v diskusii

Re: Rozsype sa ten bordel na kolečkách dnes?/Hlasovanie o vyslovení nedôvere vláde

@Lavazza povedal/-a:
Takze je to jasne, stačí jedno požehnanie Fera s už to ide, z TG Mira Herodoša:

✅ ČAPUTOVÁ DNES

Dnes prezidentka jasne vyzvala (popri tom ako karhala Hegerovu vládu chaosu) k predčasným voľbám, ako ku všeobecnému záujmu.

Odmietla že by existovala akákoľvek nová 76tka v NR SR.

Vyzvala, aby sa strany dohodli na predčasných voľbách a do júna 2023 ich aj uskutočnili.

Čas prijať ústavný zákon majú strany do konca januára 2023, inak bude konať sama.

Čo tým vieme povedať?

1) vyzvala na voľby, slušne - čo je veľké pozitívum

2) ak však NR SR neschváli ústavný zákon, postaví svoju vládu odborníkov

T.j. Sulík sa musí okamžite spamätať, alebo je dohodnutá so Sulíkom, že bude zámerne odmietať ústavný zákon o skrátení volebného obdobia.

Všetko sa ukáže na druhý týždeň v NR SR - ako si Sulík a tiež OĽANO vážia voličov a či toto sú tie skutočne demokratické strany (ako sa sami označujú) - a či teda prijmú tento ústavný zákon v prospech občanov!

https://t.me/miroheredos/537

Zaujímavý článok aj na HS, teda doplnenie, čo som už pisala vyššie:

  • odvolaná vláda je dočasne poverená výkonom funkcie, má obmedzene niektoré kompetencie, niektoré právomoci bude môcť vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu, ktorý bude musieť získať v každom jednotlivom prípade. Príkladom je schvaľovanie zahraničných ciest členov vlády, používanie skráteného legislatívneho konania alebo zmena účelu použitia výdavkov štátneho rozpočtu;

  • Kollár chce, aby na budúci týždeň bola schválená zmena ústavy aj rozpočet, Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) chce, aby na budúci týždeň bola v parlamente schválená zmena ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia NR SR, a aj prijatý budúcoročný štátny rozpočet. Šéf parlamentu to vyhlásil s tým, že rokovať o tom chce so zástupcami opozície i koalície.

  • Prezidentka Zuzana Čaputová žiada dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) i ďalších politických reprezentantov k prijatiu krokov, aby Národná rada SR najneskôr do konca januára 2023 prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám.

Cely článok tu:
https://www.hlavnespravy.sk/nazivo-vlada-padla-co-bude-nasledovat/2991268

Sulík má iba 20 hlasov v NR SR zo 150, a potrebných je 90, takže Sulík v tomto nehrá podstatnú rolu... Dôležité je, či tie hlasy dá Matovič. A ja by som veril tomu, že ak budú na Matoviča tlačiť úradníckou vládou, tak radšej dá šancu Ficovi, než Sulíkovi a Čaputovej. Bude pre neho pohodlnejšie sa vyhovárať v štýle: "Sulík povalil tretiu demokratickú vládu, a teraz je kvôli nemu pri moci mafia".

Keby mal filipa, tak by donútil Hegera dať demisiu a bol by v ďaleko lepšej pozícii na vyjednávanie a naťahovanie času ako dnes. Dnes má vyjednávacie pozície mizerné. Prešpekuloval sa...

Prezidentka, ako predstaviteľka Progresívneho Slovenska a Sas, by teoreticky mohli kalkulovať s tým, že po voľbách vytvoria vládu v zložení Hlas, PS, Sas a možno ešte niekto. Tu bude veľmi záležať na tom, či odštiepenie Hlasu bola iba diabolská stratégia na ukradnutie liberálnych hlasov, alebo to Pelle myslel vážne. Ak chcel Pelle dosiahnuť, aby mu liberálne strany uverili, musel to hrať maximálne presvedčivo. A ak by to bolo naozaj tak, potom po voľbách pošle Hlas liberálov do kelu a pôjde s Ficom. Ale ruku do ohňa za to nedám. Ale bolo by to skvelé.
Jedine Matovič dnes varuje, aby liberáli Hlasu neverili, že Pele pôjde po voľbách s Ficom...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.