Sergio 17.12.2022 20:46 Zobraziť v diskusii

Re: O korupcii trochu inak.

Neo povedal/-a: jestvujú: podplácanie alebo úplatkárstvo

Prijemny den. korupcia je JEDNO slovo. vy ste napisali slová 2. Ale dakujem za ne. Ano, obidve v istej rovine sa slovu korupcia priblizuju a vystihujú ho, ale nie su jeho plným významom ako napr. apple=jablko a pod. Korupcia ma viac rovin, ako iba niekoho u_platiť, pod_platiť teda nejako inak PLATIŤ. Ak napiseme viac slov, opiseme pojem KORUPCIE dostatocne presne, ale nemame JEDNO jediné slovo, ktore ho vo vsetkych zmyslovych rovinach plne nahradi. Pretoze nase slová, ktore ste urcite spravne napisali, su zviazane so slovom PLATIŤ. Toto slovo vzniklo s tym ako vzniklo nejake PLATIDLO a nasledne je pouzivanie platidla oznacene slovom platiť. hmm a pred potrebou vzniku platidla, dej=jav nazvany slovom korupcia v spoločnosti neexistoval al. existoval? ...ak ale existoval, ako sa teda vtedy nazýval? :) ( hmm alebo naopak, slovo platidlo je odvodene od slova platiť? teda slovo platiť bolo skor ako vznikla potreba ZA nieco platiť?...)
Ale to uz odchadzame rozpravou niekde úplne inde a ja odvádzam pozornosť od pôvodnej temy, ktorou je daný výrok na obrazku.

doplnene. Takže už máme tri slová, ktorých spoločné použitie sa približuje významu jedného slova korupcia: podplácanie, úplatkárstvo, predajnosť...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.