Lavazza 20.12.2022 19:48 Zobraziť v diskusii

Re: Zvlastne štátne zakazky, dotácie

https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/andrassy-upodozrieva-polnohospodarov-z-netransparentneho-rozdavania-dotacii-stacilo-vyplnit-dotaznik-tvrdi-video/

Ukážkový prípad netransparentnosti

Celý proces prideľovania dotácií bol navyše podľa neho ukážkovým prípadom netransparentnosti a plytvania so štátnymi financiami. Navyše, Slovensku podľa neho hrozí konanie zo strany Európskej únie pre neoprávnenú štátnu pomoc súkromným subjektom. Výsledky kontroly preto odstúpili orgánom činným v trestnom konaní.

„Máme podozrenie na to, že došlo k porušeniu povinností pri správe cudzieho majetku,“ povedal Andrassy.

Stačilo vyplniť dotazník

Od roku 2014 do roku 2021 disponovalo podľa neho NPPC rozpočtom 168 miliónov eur, z ktorého až 107 miliónov išlo na dotácie.

Pozemkový fond čelí podozreniu z tunelovania. Cez spriaznené osoby, vymyslené pozície či nezákonné platy
„Najvypuklejším obdobím bol rok 2021, keď sa prostredníctvom ôsmich dodatkov k základnému kontraktu navýšil rozpočet NPPC z 5,2 milióna eur až na úroveň 46,5 miliónov eur,“ uviedol Andrassy.

Andrassy spomenul aj fakt, že chovateľ, ktorý podľa dotazníka choval šesť ošípaných, dostal dotáciu vo výške 27 000 eur.

Iný chovateľ pritom dostal podľa Andrassyho 43 000 eur, avšak choval až 37 000 ošípaných. Na výsledky kontroly pritom podľa šéfa NKÚ zareagovalo aj ministerstvo pôdohospodárstva, keď tento rok dodatkom k štatútu umožnili NPPC poskytovať dotácie.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.