Modi 26.12.2022 20:24 Zobraziť v diskusii

Re: Úvahy o Bohu, Vesmíre, Učení Ježiša Krista, časť 2

@Rusofil povedal/-a:

Modi povedal/-a: T.j. náboženstvá nás presviedčajú o tom, že Boh už zjavil, čo od ľudí chce (podľa jedných v Biblii, podľa iných v sútrach, podľa ďalších v indických védach), treba to len plniť...

Základní omyl, védy nejsou náboženství. Podle nich Bůh mluví s každým z nás jazykem kterému rozumíme a na to nepotřebujeme prostředníky, jak je tomu v náboženstvích.

Nehovoril som o slovanských ale indických védach, a tam by som to v súčasnosti inak ako náboženstvom nenazval. Je to celá náuka o tom, ako funguje materiálny a duchovný svet, o Rámovi a Krišnovi, o jeho vteleniach na zem, o tom ako treba odčiňovať karmu, aké rituáli robiť (rig véda), o tom ako sa má správať žena k mužovi v manželstve a podobne... Takto to učia indickí védickí učitelia (aj keď oni nemajú radi delenie véd na indické a iné... Podľa nich existujú len tie ich ako jediné védy). Takže mal som na mysli práve toto. Tento smer propagoval aj Prabhupáda. Ja sa necítim byť kompetentný, aby som posudzoval, ktoré védy a aké ich chápanie je pravé. Indické védy sú dosť silné náboženské celosvetové hnutie, tak preto som ich spomenul medzi ostatnými.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.