dum 31.12.2022 11:01 Zobraziť v diskusii

Re: Kniha o Usporiadaní sveta

@Súlad povedal/-a:

Lavazza povedal/-a: Obeta? Ja proste neverím, že Boh by Y”požadoval” akúkoľvek obetí.

Je Boh to isté ako boh? Nie je zámerne používané to isté slovo na označenie dvoch rôznych bytostí, aby dochádzalo k zámene a sťažilo rozlíšenie? Potrebuje zdroj všetkého nejakú obetu? Alebo ju potrebuje ten, ktorý niečo nemá a potrebuje to od iných, aby si udržal svoju moc a postavenie? Kto je kto? Qui bono (komu to prospieva)?

Rusofil písal (neviem to nájsť), že v Biblii je viacero takých bytostí, ktoré sa vydávajú za Boha. Zapadá mi to do mozaiky.

Je len jeden Boh Stvoriteľ s Absolútnou Prirodzenosťou. Ostatní bohovia, synovia boží sú ním Stvorení . A buď sú to bohovia pozitívni alebo vlastnou vôľou a voľbou padlí negatívni. V NZ sa nikto nevydáva za Boha, aj keď Ježiš Kristus ním v podstate je. Sám seba nenazýva Boh, ani syn boží ( to vravia iní), ale Syn Človeka.> @Súlad povedal/-a:

dum povedal/-a: V NZ sa nikto nevydáva za Boha, aj keď Ježiš Kristus ním v podstate je. Sám seba nenazýva Boh, ani syn boží ( to vravia iní), ale Syn Človeka.

Asi si Ježišom trochu posadnutý, keď máš potrebu o ňom písať aj v prípade, že je reč o niekom inom. Buď si Bibliu nečítal, alebo si nebol pozorný, inak by si vedel, že sú tam najmenej dvaja rôzni Bohovia. Jeden milujúci a odpúšťajúci, druhý pomstychtivý a trestajúci. Ten druhý dokonca vyžaduje obetu v podobe Abrahámovho syna Izáka a je jedno, že k nej nakoniec nedôjde. A keď sa ho Abrahám spýtal, kto je, odpovedal JHVH - som, ktorý som. Nepriznal sa, že je to diabol, teda tvojou terminológiou padlý negatívny. Som, ktorý som, je také odpoveď hodná politika. Síce odpovedal, ale vlastne nič nepovedal, pretože to môže povedať každý. S Ježišom to nemá vôbec nič spoločné, nechaj ho trochu si oddýchnuť pred zajtrajšou obriezkou. ;)

Hovoril som o Novom Zákone, nie o Starom. Starý zákon pre mňa nie je relevantný, pretože je starý a tá doba bola krutá a písaný je na rozdiel od NZ z pozície negativity. Všetko podstatné je v zrevidovanom NZ, môže v SZ byť aj mix rôznych bohov. SZ a bohov v ňom sme už preberali veľa krát, Boh, Hospodin Boh, Hospodin atď. K SZ sa vracať už nemienim.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.