Zora 01.01.2023 15:17 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Ďalšie nešťastie na cestách: Nehoda auta a autobusu vo Zvolene si vyžiadala raneného 27.12.22
Pri dopravnej nehode autobusu a osobného auta vo Zvolene sa v utorok podvečer zranil jeden človek. TASR o tom informovali z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.
Pripomínajú, že nehoda sa stala na Ulici Ľudovíta Štúra, o zraneného sa stará zdravotná záchranná služba. Na mieste sú dve vozidlá a päť príslušníkov HaZZ.
Pre dopravnú nehodu cestu riadia policajti, v súčasnosti je podľa HaZZ prejazdná v jednom jazdnom pruhu.
https://www.cas.sk/clanok/2753269/dalsie-nestastie-na-cestach-nehoda-auta-a-autobusu-vo-zvolene-si-vyziadala-raneneho/

22.12. je výročie Štúrovho postrelenia.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľudovít_Štúr#Posledné_roky_života
V súvislosti so Zvolenom mi príde na um
https://zlatyfond.sme.sk/dielo/224/Chalupka_Branko/1 a predovšetkým:
"Pravde žil som, krivdu bil som,
verne národ môj ľúbil som:
to jediná moja vina,
a okrem tej žiadna iná."


Z areálu železničnej stanice si policajní pyrotechnici odviezli delostreleckú muníciu. Pod koľajnicami ležala 80 rokov 29.12.22
Z areálu železničnej stanice v Nových Zámkoch si policajní pyrotechnici odviezli delostreleckú muníciu. Tá ležala pod koľajnicami, na ktorých prechádzali vlaky, celých 80 rokov. Na základe objednávky ju vyhľadali a vykopali súkromní pyrotechnici z rodinnej firmy, ktorí majú skúšky najvyššej kategórie. V priestoroch stanice sa totiž už v minulosti našli veľké nálezy.
V depe železničnej stanice v Nových Zámkoch našli pod živými koľajnicami desiatky kusov munície z Druhej svetovej vojny. V apríli tohto roka tu pri výkopových prácach našli takmer 250-kilogramovú bombu, dokonca bolo nutné evakuovať obyvateľov okolitých domov. Aj preto si Železnice Slovenskej republiky objednali dodatočný pyrotechnický prieskum. "Je reálny predpoklad na niektorých lokalitách, ako Nové Zámky, pretože najviac leteckých bômb padalo práve v tejto lokalite. Projektily obsahujú výbušninu, v telese samozrejme niektoré majú ešte aj funkčné zapaľovače, takže dokáže ešte vyvolať rôzne zranenia osobám," povedal výkonný riaditeľ pyrotechnickej spoločnosti Ján Fehér.
Práve železničná stanica v Nových Zámkoch bola koncom Druhej svetovej vojny cieľom troch útokov amerického letectva. Tretí nálet bol najničivejší na území dnešného Slovenska. "Našou úlohou je zabezpečiť, identifikovať a nájsť v prvom rade tú muníciu, potom to oznámime na číslo 158," dodáva Ján Fehér.
Rodinná firma nevybuchnutú pyrotechniku vyhľadáva už 35 rokov a nie je to len pomocou vyhľadávača kovov. "V skutočnosti v dnešnej dobe je to omnoho sofistikovanejšie, nakoľko sa jedná o špeciálnu magnetometriu, ktorá naskenuje celé územie," povedal Ján Fehér.
https://www.noviny.sk/krimi/729329-z-arealu-zeleznicnej-stanice-si-policajni-pyrotechnici-odviezli-delostrelecku-municiu-pod-kolajnicami-lezala-80-rokov


NEZVYČAJNÁ krádež na Záhorí: Policajti nehľadajú len zlodeja, ale aj 40-ročný strom!
Polícia vyšetruje krádež 40-ročného bonsaja z pozemku rodinného domu v Malackách.
30.12.22
Umiestnený bol v kvetináči šedej farby. Ku krádeži malo prísť v noci na štvrtok (29. 12.). TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.
„Presná výška škody, ktorá bola v tomto prípade spôsobená krádežou, je v súčasnosti predmetom dokazovania,“ priblížil s tým, že vzhľadom na vek stromu pôjde o škodu vyššej hodnoty.
Poverený policajt začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže v súbehu s trestným činom porušovania domovej slobody.
Občania, disponujúci informáciami, ktoré by mohli napomôcť k objasneniu skutku, sa môžu obrátiť formou súkromnej správy na facebookový účet bratislavskej krajskej polície.
https://www.dnes24.sk/nezvycajna-kradez-na-zahori-policajti-hladaju-zlodeja-ale-aj-40-rocny-strom-427361

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.