Mrakoplas 01.01.2023 17:48 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

@orimak1
Pokud se cizinci na území ČR narodí dítě a toto dítě nabude dle platných právních předpisů státní občanství ČR (např. narozením ze smíšeného manželství s občanem ČR), následující postup se na něj nevztahuje.
Narodí-li se cizinci na území ČR dítě, které nenabude státní občanství ČR, bude další postup záviset na tom, zda narozený cizinec bude nadále pobývat na území, či nikoli. Cizinec narozený na území ČR, je oprávněn pobývat přechodně na území po dobu pobytu jeho zákonného zástupce, nejdéle po dobu 60 dnů ode dne narození. Mohou nastat následující situace:

1) Narození cizinci - občané třetích zemí, kteří hodlají z území ČR vycestovat do 60 dnů ode dne narození
Bude-li cizinec narozený na území ČR v době 60 dnů ode dne narození vycestovávat, nemusí za něho jeho zákonný zástupce podávat jakoukoli žádost, přestože zákonný zástupce pobývá na území na vízum (krátkodobé, dlouhodobé) či povolení k pobytu.

2) Narození cizinci – občané třetích zemí, kteří hodlají nadále pobývat na území ČR
a) Pobývá-li zákonný zástupce narozeného cizince na území ČR na krátkodobé vízum, je povinen do 60 dnů ode dne narození podat za narozeného cizince žádost o udělení krátkodobého víza na odboru cizinecké policie v místě, kde je hlášen k pobytu na území. Tato povinnost neplatí, pokud narozený cizinec v době 60 dnů ode dne narození vycestuje z území.

https://www.mvcr.cz/clanek/obcane-tretich-zemi-dite-narozene-na-uzemi.aspx
Rumunsko je členem EU o to jednodušší to je.
Takže pokud to dobře chápu, když rodiče nemají státní občanství ČR a ani o něj nežádají, dítě nemá automaticky státní občanství ČR i když se zde narodilo.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.