Kancelar 02.01.2023 08:18 Zobraziť v diskusii

Re: Zuzana Čaputová - (p)rezidentka

Maďarská prezidentka neprijala pozvanie od Zuzany Čaputovej

Je pracovne veľmi zaneprázdnená alebo svojou reakciou dala nepriamo najavo postoj k slovenskej štátnosti?

Maďarská prezidentka Katalin Nováková sa nezúčastní na nedeľňajšom odovzdávaní štátnych vyznamenaní v bratislavskej Redute. Udeľovať ich bude slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti štátneho sviatku vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Ide o okrúhle 30. výročie, čo umocňuje význam tohto sviatku.

Na rozdiel od Maďarska budú mať susedné štáty takmer kompletné zastúpenie na najvyššej úrovni. Z Česka pricestuje prezident Miloš Zeman a ešte aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Poľsko bude zastupovať hlava štátu Andrzej Duda. Rovnako aj Rakúsko reprezentuje prezident, ktorým je Alexander van der Bellen. Z Ukrajiny, napriek tomu, že je sužovaná hroznou vojnou, príde vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Na webovej stránke maďarskej prezidentky sa v sekcii v anglickom jazyku neuvádza nič o jej pracovnom programe 1. januára 2023. Poslednou správou je preklad jej novoročného prejavu, ktorý adresovala maďarským spoluobčanom. Bol zverejnený už minútu po polnoci v prvý deň tohto roku.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.