Yori 09.01.2023 19:39 Zobraziť v diskusii

Re: Zakaz kúrenia, možné dopady na pranie, bežný život, atď.

Počtář povedal/-a: (Tento příspěvek je vzpomínka z dětství, kterou nelze brát jako poučování Rusofila, když on ví o existenci bojlerů na tuhé palivo :-)

Ano, z meho detstvi znam obe varianty:
-Rusofil - obrazek s hnedym bojlerem - byl k tomu pritok studene vody, dole se topilo a horka voda se poustela kohoutem do vany. To byla luxusni varianta.
-Poctarova varianta c. 2 - pec s velkym lavorem nahore, do ktereho se kyblem nanosila voda. Dole se topilo, v lavoru nahore byla horka voda, vedle vana. Hrncem se lila horka voda do vedle stojici vany na koupani nebo na prani. Jinak se v lavoru s vodou nahore vyvarelo pradlo a pak se drevenym padlem hazelo do vany na vymachani. Pokud u vany nebyl kohout se studenou vodou, musela se do ni kybly nalevat studena voda. Byla to drina. Prani velkeho pradla zabralo skoro cely den.
Pamatuji si i prani v neckach na valse v kuchyni - necky staly na dvou zidlich a voda se ohrivala v hrnci na kamnech. Machat se chodilo do koupelny ve vane. Pak opet do kuchyne (tam se topilo), kde byla zdimacka (odstredivka) a vedle ni kybl na vyzdimanou vodu. Kdyz se do zdimacky pradlo spatne naskladalo, skakala po cele kuchyni i s babickou.
Pak byly pracky virivky, ale tam se musela lit horka voda, neohrivaly. :)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.