marin 10.01.2023 00:45 Zobraziť v diskusii

Re: Kniha o Usporiadaní sveta

Spôsob štúdia a snaha o pochopenie rôznych javov a dejov len ich rekognoskáciou s následnými, nekonečnými, perifrastickými spôsobmi vyjadrovania a nekonečným zberom dát, vás vedie nikde.
No, možno v ojedinelých prípadoch vás to dovedie niekde, niekedy k niečomu. Ale málokto prejde živý púšťou. Pre porozumenie akéhokoľvek textu, nie je potrebný ten najlepší preklad slovíčok ale znalosť procesu, princípu a mechanizmu fungovania jednotlivých súčastí multidimenzionality súcna tak ako to fungovalo v dobe pred neolitickou diskontinuitou vo vývoji ľudstva.
Ako príklad uvediem základný princíp fungovania akéhokoľvek spaľovacieho motora. Zmiešaním základných zložiek palivo + kyslík (vzduch), pripravíme výbušnú zmes, ktorú vstrekneme do spaľovacieho priestoru a ………………………….., etc. Tí, ktorí sú znalí mechanizmu a princípu fungovania spaľovacieho motora vedia, že tam kde sú bodky musia doplniť oheň, iskra, zapaľovacia sviečka a je úplne jedno v akom jazyku a akým spôsobom to bude vyjadrené. Tí, ktorí nie sú znalí mechanizmu musia mať dokonalý preklad s jasnou sémantikou, semilógiou, či etymológiou ba dokonca aj mýtoetymológiou.
Takže pokiaľ budete používať zber dát a perifrastický spôsob vyjadrovania, ako základný nástroj pre získanie pochopenia, porozumenia a následne múdrosti, čaká vás dlhá a nekonečná cesta púšťou.
Prečo som použil ako alegóriu "cesta púšťou"? Lebo perifrastický spôsob uvažovania a zber dát vedie k pochopeniu, porozumeniu a následne získaniu múdrosti nekonečným opisom a poznávaním každého zrnka piesku v púšti. Jeho textúry, štruktúry, chemického zloženia a fyzikálnych vlastností. To znamená vo väčšine prípadov akurát smrť smädom, hladom a úžehom niekde a niekedy v púšti. Samozrejme aj to sú alegórie :)


kancelar: perifrastický = opisný

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.