ban 10.01.2023 13:10 Zobraziť v diskusii

Re: Padlí andělé a historie lidstva

Rusofil povedal/-a: Pravěcí zemědělci začali ve stejnou dobu pěstovat všechny 3 druhy pšenice, ne postupně.

Jen malý dodatek, ač se předem omlouvám, že poněkud vytrženo z kontextu Vašeho příspěvku.
Zdrojů k této problematice existují celé hromady, nicméně není účelem mého vstupu zaplevelit tím tuto diskuzi. Proto je to vstup na toto téma poslední.
Vzhledem k tisíciletému odstupu od události, kdy se tato situace udála, neboť stalo se to v pravěku, nelze s absolutní jistotou tvrdit, že se tak všude-tedy i v Etiopii, stalo ve stejnou dobu.
Jedná se přece, vzhledem k dnešku, o odstup v rámci mnoha tisíciletí.
V tom případě, připustíme-li možnost migrace, určité kulturní a obchodní výměny, jež nějakým způsobem probíhala, tato možnost tady je. Tedy tvrzení, že zemědělci začali ve stejnou dobu pěstovat všechny 3 druhy, nelze považovat za konečné. Mohlo se tak klidně stát v rámci několika staletí, postupně, jak se tato lukrativní potravina (komodita, podobně jako sůl, či pazourek) šířila pomocí výše uvedeného způsobu. Že už v té době probíhala výměna-obchod, lze snadno dokázat, existuje spousta nálezů od neolitu, jež výměnu potvrzují.

Každopádně, případ pšenice, způsob jejího vzniku, ještě není uzavřen a tak prostor pro spekulace, teorie a bádání zde je. Což je koneckonců jen dobře. Nutí nás to k přemýšlení a výzkumu. To je cesta rozvoje poznání a rozvoje lidského ducha. Ostatně, proto je člověk na zemi.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.