Rusofil 10.01.2023 13:23 Zobraziť v diskusii

Re: Kniha o Usporiadaní sveta

marin povedal/-a: perifrastický = opisný

Musíš byť hlava študovaná, keď namiesto slov, ktorým rozumie každý, používaš výrazy, ktoré našincovi nielen netvoria žiadne obrazy, ale ešte k tomu musí zameriavať svoju pozornosť na nepodstatné výrazy a odpútavať pozornosť od podstaty myšlienky. Ukážkový štýl hrubých kníh. Chválim ťa za to. A teraz nám skús napísať, čo si tým chcel napísať a akú to má súvislosť s témou. ;)

Kolega zřejmě mířil na naše lingvistické okénko, ohledně překladu. Ale osobně si myslím, že je na omylu. Fungovalo by to v případě, kdyby si lidé představovali (udělali obraz ve své hlavě) pod stejným pojmem totéž. Tak to ale není. Malý příklad:
V starých textech se mluví, že přišelci přišli na Zemi, kvůli zlatu. No a tady je zádrhel. Protože pod slovem "zlato", si většina lidí představí kov. Ale zlato, kov dostalo název až podle barvy obilí. A přišelci na Zemi skutečně rozeběhli pěstování obilí.
Tudíž, když si někdo přečte text o zlatě a přišelcích, všichni, kdo neví, jak slovo zlato vzniklo, automaticky pomyslí na kov a jejich výzkumy se soustředí na hledání zlatých šachet, místo posvícení si na problematiku obilí.
Takže tak.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.