Mrakoplas 11.01.2023 16:38 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska

Zprávy z Rakouska ;)
Vídeňský soud osvobodil bývalého vícekancléře Stracheho, podle rozsudku se korupce nedopustil
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rakousko-korupce-strache-soud-viden_2301101619_har
Vídeňský soud osvobodil bývalého vicekancléře Stracheho, podle rozsudku se korupce nedopustil
Původně byl Strache odsouzený k patnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu. V novém přelíčení soudkyně rozhodla, že o korupci nejsou důkazy.
www.irozhlas.cz www.irozhlas.cz
z textu:
Vídeňský soud osvobodil bývalého šéfa strany Svobodných Heinze-Christiana Stracheho v korupční kauze. Čelil obžalobě, že známému slíbil prosazení zákona výměnou za finanční dary své straně. Soud řešil obvinění ze snahy změnit zákon, který by pak umožnil vídeňské klinice získat více peněz ze zdravotního pojištění.Původně byl Strache odsouzený k patnáctiměsíčnímu podmíněnému trestu. V novém přelíčení soudkyně rozhodla, že o korupci nejsou důkazy.
Úřady začaly prověřovat Stracheho počínání ve veřejných funkcích, když média v roce 2019 zveřejnila dva roky starou videonahrávku, na níž Strache při pobytu na španělském ostrově Ibiza otevřeně hovořil o korupčním jednání.Zmiňoval se například o nelegálním financování strany a nabízel údajné příbuzné jednoho z ruských oligarchů zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.


Byl souzen a odsouzen - viz. tento článek (díky tomu padla vláda v Rakousku)
https://www.lidovky.cz/svet/video-se-strachem-nebylo-zverejneno-cilene-prave-ted-tvrdi-novinar.A190519_123538_ln_zahranici_ceh
Za videem, které přivodilo konec rakouské vládní koalice, stojí právník. Šlo mu prý o demokracii
Jeho jméno je Ramin Mirfakhrai. Vídeňský právník, který přivodil konec vládní koalice. Video zachycující šéfa rakouských Svobodných prý bylo motivované občanskou společností, uvedl.

 

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.