Kaktus 12.01.2023 07:30 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Sergej Šojgu vymenoval Valerija Gerasimova, náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl, za veliteľa spoločnej skupiny síl ruskej armády pôsobiacej v zóne špeciálnych operácií na ochranu Donbasu.

Gerasimovovými zástupcami boli vymenovaní Sergej Surovikin, vrchný veliteľ pozemných síl ozbrojených síl RF Oleg Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu Alexej Kim. Informovalo o tom Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

https://riafan.ru/23841072-minoboroni_rf_shoigu_naznachil_gerasimova_komanduyuschim_ob_edinennoi_gruppirovkoi_voisk


Shurygin (nevím, kdo to je) vysvětlil, co znamená jmenování Gerasimova
Podle něj jde o snahu vyhnout se současné praxi zdvojování velení, kdy formálně skupině vojsk zapojených do NKÚ velí generál Sergej Surovikin, ale zároveň náčelník generálního štábu požívá stejné pravomoci ve vztahu k vojskům.

To může vést ke zmatkům a dokonce k napětí mezi úředníky, vysvětlil analytik na svém kanálu na Telegramu.

Nyní jsou jejich místa a odpovědnosti v řetězci velení jasně stanoveny, řekl.

Nejdůležitější však podle Šurygina je, že se dramaticky zvyšuje status velitele SAF.
"Od nynějška jsou mu podřízeny všechny druhy a struktury ozbrojených sil - od strategického letectva a GRU až po flotilu a vojenské přejímací síly - bez jakékoliv koordinace a schvalování. Taková koncentrace sil a prostředků v rámci SAF je bezprecedentní," dodal expert.
Kromě toho je nyní Gerasimov osobně zodpovědný za úspěch speciální operace, uzavřel analytik.

https://military.pravda.ru/news/1788263-chto_oznachaet_naznachenie_valerija_gerasimova/


Z verzií diskutovaných v ruských telegramových kanáloch (z čisto vojensko-organizačného a nie z politického hľadiska) prečo bol Surovikin odvolaný a náčelník generálneho štábu Gerasimov bol vymenovaný za veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine.

  1. Cieľom je zvýšiť ovládateľnosť a vyhnúť sa duplicite právomocí, keď Gerasimov skutočne velil (a disponoval vojenskými zdrojmi Ruskej federácie) aktívnej armáde, no zároveň tu bol aj Surovikin s vlastným veliteľstvom a právomocami. Napriek tomu, že vzťahy medzi týmito dvoma generálmi sú podľa povestí už dlho napäté. Teraz sú v rukách Gerasimova prakticky všetky zdroje a páky velenia a riadenia ruských jednotiek na Ukrajine.

  2. Vymenovanie Gerasimova je znakom, že sa pripravuje veľká ofenzíva ruských vojsk, ktorej vedenie prevzal náčelník generálneho štábu priamo nad vojenskými operáciami ruskej armády na Ukrajine.

https://t.me/stranaua/85214


Jevgenij Prigožin o situaci v Soledaru

"Ještě jednou bych rád potvrdil úplné osvobození a vyklizení Soledaru od jednotek ukrajinské armády. Civilisté byli staženi, ukrajinské jednotky, které se nechtěly vzdát, byly zničeny. Bylo zabito přibližně 500 lidí. Celé město je poseto mrtvolami ukrajinských vojáků. Žádný humanitární koridor nepřipadá v úvahu. Pokračujeme v začištování dolů.

Pozn. Nemyslím, že se zmínil o humanitárním koridoru jen tak - zřejmě jej po něm někdo chtěl...
https://t.me/nabludatels/26929


Zástupca Štátnej dumy Ruskej federácie generál Sobolev verí, že Gerasimov sa ako veliteľ ruských jednotiek na Ukrajine sústredí predovšetkým na úlohu „vytlačiť frontovú líniu“ z Donecka a ďalších veľkých miest Donbasu, ktoré sú pod kontrolou. Rusov na čiaru, z ktorej nebudú dobíjať ukrajinské delostrelectvo.


AFU obkľúčené v Soledare sa vojaci skrývajú pod zemou. Zelenskij bráni Zalužnému stiahnuť jednotky / Izvestija

Polkruh Soledaru sa zmenšuje a stáva sa smrteľnou pascou pre ozbrojené sily Ukrajiny. Velitelia utekajú a nechávajú za sebou svojich podriadených. Spôsob zásobovania jednotiek pod silnou paľbou ruského delostrelectva. Tvrdé boje v meste vedú útočné jednotky Wagner. Zalužnyj je pripravený stiahnuť jednotky z tohto sektora frontu. Ale Zelenskyj je pomalý.

https://rutube.ru/video/bcd95e956c0363c372d5ebff8b3b1aef/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.