Lavazza 13.01.2023 19:04 Zobraziť v diskusii

Re: Toto plánujú so slovenským školstvom

Tak milí rodicia a do pozoru:

https://standard.sk/305096/zmeny-v-skolstve-sa-dotknu-aj-sexualnej-vychovy-po-novom-by-mala-byt-povinna/

Sexuálna a vzťahová výchova by mala byť na slovenských školách po novom povinná. S odvolaním sa na kurikulárnu reformu o tom vo štvrtok v tlačenom vydaní informovali Hospodárske noviny.

O tejto možnosti pred vyše rokom hovoril aj bývalý šéf rezortu Branislav Gröhling, pričom argumentoval údajne dobrými výsledkami z iných krajín, v ktorých povinnú sexuálnu výchovu zaviedli do praxe.

Rozpakov vážne?!?! To sa mi snáď sníva, už vidím ako v rámci podpory učiteľov chodia do školy nesledovať pomýlené indivíduá z mimovládok:

Za úplne najlepšie považujem, aby bola integrovaná do viacerých predmetov,“ povedal minister školstva Ján Horecký a vysvetlil, že by nemalo ísť o samostatný predmet.

Nie je to úplná novinka. Aj v súčasnosti sa o vzťahoch a sexualite učia žiaci niektorých škôl v rámci rôznych predmetov ako biológia, občianska náuka alebo náboženstvo.

Čo a pre koho

V rámci kategórie od 5 do 8 rokov by deti mali mať základné informácie o svojom tele a poznať, že niektoré príbehy v médiách – napríklad rozprávky, sú vymyslené. Mali by rozumieť, že niektoré časti tela sú súkromné, vedieť komunikovať, keď im je niečo nepríjemné, rešpektovať, že naše telá sú rôznych tvarov, farieb a veľkostí.

Pri kategórii od 9 do 12 rokov by mali deti podľa plánov porozumieť tomu, že k ľuďom sa správame s rešpektom bez ohľadu na vek, rasu, sexuálnu orientáciu a pohlavie. Mali by akceptovať, že každý človek sám rozhoduje, či chce byť rodič.

Pokiaľ je reč o kategórii od 12 do 15 rokov, mládež by mala akceptovať, že každý sám bez nátlaku rozhoduje, kedy a či chce začať sexuálne žiť, mali by rešpektovať rôzne hodnoty, akceptovať, že každý z nás sa vyvíja inak, rozumieť znakom zdravého vzťahu, chápať, že sexuálne žiť je na Slovensku legálne od 15 rokov.

Pri poslednej kategórii, od 15 do 18 rokov, by mali žiaci a študenti rozumieť rôznym formám diskriminácie a nátlaku, poznať koncept súhlasu v komunikácii o sexuálnych aktivitách, rozumieť faktorom, ktoré ovplyvňujú, či chcú ľudia deti, hlbšie porozumieť sexuálnym a reprodukčným právam.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.