Kaktus 15.01.2023 17:45 Zobraziť v diskusii

Re: Zelená agenda aj jej absurdnosti

Dám to sem, ale mělo by to do téma OSN, pokud takové existuje

https://casopisargument.cz/?p=47372

Téměř 200 zemí se sešlo na prosincové konferenci OSN o biologické rozmanitosti. Šéf OSN zde hovořil o „páchání sebevraždy“ lidstvem a problémech s vymíráním druhů.

Konference COP 15 se koná ve dnech 7. až 19. prosince v kanadském Montrealu, má více než 10 tisíc účastníků a jejím cílem je přijetí globálního plánu pro zachování, ochranu, obnovu a udržitelné řízení biologické rozmanitosti a ekosystémů pro příští desetiletí. Generální tajemník OSN Antonio Guterres zde pronesl projev, kde kritizoval nadnárodní korporace za to, že přeměnily světové ekosystémy na „hračky zisku“. „S naší bezednou touhou po nekontrolovaném a nerovném ekonomickém růstu se lidstvo stalo zbraní hromadného vymírání,“ řekl na slavnostním zahájení konference. Podle něj milionu druhů hrozí vyhynutí, jedna třetina veškeré půdy je vážně znehodnocena a úrodná půda se ztrácí, zatímco znečištění a změna klimatu urychlují znečištění oceánů. „Zacházíme s přírodou jako se záchodem,“ řekl Guterres s tím, že lidstvo na sobě páchá sebevraždu. „Tato konference je naší šancí zastavit tyto orgie ničení,“ dodal.

Druhy prý mizí rychlostí, kterou jsme neviděli za 10 milionů let. Podle zprávy OSN Global Land Outlook z roku 2022 je až 40 procent zemského povrchu považováno za znehodnocené. Vyjednavači doufají, že dvoutýdenní summit OSN přinese dohodu, která zajistí, že v roce 2030 bude více „přírody“ a zdravých ekosystémů než nyní. Na tom, jak bude tento pokrok sledován a měřen, se však budou účastníci muset teprve dohodnout. Návrh zní, že do roku 2030 bude pod ochranou alespoň 30 procent pevniny a mořských oblastí. V současné době spadá pod nějaký druh ochrany pouze asi 17 procent světové pevniny a méně než 8 procent globálního oceánu. Nový cíl bude do značné míry spoléhat na zapojení původních obyvatel, kteří spravují půdu. V klíčové otázce financování se objevily rozpory již předem, kdy bohaté země se cítí být příliš pod tlakem, aby do rozvojových zemí nasměrovaly za účelem ochrany přírody více peněz.

Média si všímají nepřítomnosti hlavních světových vůdců na tak důležité události, dorazil jen kanadský premiér Trudeau. Ten zdůraznil, že Kanada vloží 350 milionů dolarů na mezinárodní financování biologické rozmanitosti. „Pokud se ale jako svět nedokážeme shodnout na něčem tak zásadním, jako je ochrana přírody, pak na ničem jiném nezáleží,“ prohlásil Trudeau. Na akci bylo též zdůrazněno, že zdravé ekosystémy, jako jsou lesy a dna s mořskou trávou, jsou klíčem ke kontrole globálního oteplování. Rostoucí globální teploty zároveň stále více ohrožují mnoho ekosystémů a také druhy, které se nemohou rychle přizpůsobit nebo se přesunout do chladnějších podnebí. COP15 v současné době předsedá Čína, kvůli pandemii COVID ale toto setkání sama nepořádá. Čína měla uspořádat summit ve městě Kunming, ale od původního data v roce 2020 akci čtyřikrát odložila kvůli COVID, než souhlasila s uspořádáním rozhovorů v Montrealu.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.