Bombulko 20.01.2023 21:50 Zobraziť v diskusii

Re: O mlieku trochu ináč

chcel som to dať do témy vedecký pokrok ruska, ale skôr som našiel túto tému a hodí sa aj sem...

Vedci z Voronežskej štátnej univerzity technických technológií (VSUIT) vyvinuli prvú technológiu priemyselnej výroby rastlinného mlieka z konopných semien. Bielkoviny z konopných semien sa dajú použiť na výrobu jogurtov, mletého mäsa a ako prísada do športovej výživy, uviedla v stredu pre agentúru TASS docentka na katedre biochémie a biotechnológie Voronežskej štátnej univerzity technických technológií Ľudmila Vasilenková.

"Vytvorili sme technológiu na výrobu mlieka z konopných semien, ktorá sa dostane do priemyselnej výroby. Konopné mlieko zatiaľ nevyrábame v priemyselnom meradle. Konopná bielkovina má jedinečné zloženie, vysoký obsah albumínu, je veľmi blízka živočíšnej bielkovine a má veľmi vysokú stráviteľnosť," povedala.

Zástupca agentúry dodal, že projekt sa realizuje s pomocou Ruskej vedeckej nadácie v spolupráci s ruskou spoločnosťou, ktorá plánuje do leta začať priemyselnú výrobu mlieka z konope. Vasilenko vysvetlil, že konopné semená produkujú bielkoviny, ktoré sa dajú použiť aj na výrobu kondenzovaného mlieka, mletého mäsa, masla, jogurtu, potravinových prísad pre športovú výživu atď.

Vasylenko spresnil, že konopný proteín je zdravší ako sójový, pretože je menej alergický a neobsahuje zložky, ktoré sa ťažko odstraňujú a bránia úplnej asimilácii. Konopné mlieko je pri všetkých svojich výhodách len o 20 % drahšie ako sójové mlieko. Podľa nej je konopné mlieko bez zápachu, má sýtu bielu farbu, sladkastú chuť podobnú lieskovému mlieku, pričom jeho výroba je o polovicu lacnejšia ako výroba lieskového mlieka.

Voronežská štátna univerzita technických technológií bola založená v roku 1930. Je to jedna z najväčších univerzít vo Voroneži, na ktorej študuje viac ako 8 000 študentov na deviatich fakultách.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.