marin 25.01.2023 23:51 Zobraziť v diskusii

Re: Kniha o Usporiadaní sveta

Chodievam na toto fórum už niekoľko rokov, začal som keď ešte bolo v starej verzii. Pre mňa je fórum rýchly a bezpracný zdroj aktuálnych informácií. Stále som si však pozeral práve len aktuálne témy. Raz som si otvoril túto tému a rozhodol som sa, že tým, ktorí chcú študovať staré texty, načrtnem spôsob (jeden z možných) ako k nim pristupovať. Je to taký môj malý príspevok tomuto fóru ako vďaka za všetky informácie, ktoré tu širšiemu okruhu ľudí v rámci diskusie poskytujete. To čo tu napíšem, nie je návod. Celý môj príspevok slúži len na „nakopnutie“ akým spôsobom môžete pristupovať k štúdiu starých textov (v texte ďalej ST), pretože systém práce so starými textami je zásadne odlišný od spracovania aktuálnych tém.
To, čo som napísal je ukážka spôsobu a formy akou sú napísané ST. Nie je to reakcia na niečo k tejto téme. Hlavné úrovne, ktoré sú používané pri písaní ST je úroveň vecná, alegorická, mystická a metafyzická. Ešte aj magicko-alchymická ale tá je dosť špecifická. Určite to nefunguje tak, že si prečítate ST a automaticky vám na konci knihy nabehne pointa. ST sú rôzne a môžu byť napísané len jednoúrovňovo, to je väčšina vecne napísaných textov (dokumentaristické, faktografické, historické). Náročnejšie sú texty, v ktorých sa prelínajú všetky úrovne a text má svoj zmysel a skrytú múdrosť. V texte, ktorý som napísal, sú veľmi zjednodušene vyjadrené všetky úrovne. Preto, tak ako to niekto správne okomentoval, že sa mýlim, tento text nemá vecnú logiku. A ako to zase niekto okomentoval, podobá sa forme textov v hrubých knihách. Dokonca som v texte ešte zakomponoval výňatok z kabalistického stromu (len podotýkam, že nie som kabalista). Takže pri štúdiu ST je ďalej potrebné mať znalosti základných schém, na ktorých sú vystavané aspoň tie pre nás najbežnejšie náboženstvá, filozofie a rôzne iné náuky ako napr. kabala, alchýmia, mágia (aj v ich rôznom socio-kultúrnom rozlíšení). Pri štúdiu ST by sme mali mať ako – tak jasno ako fungujú jednotlivé úrovne stvorenia.
Čítaním hrubých, starých kníh môžete miesto poznania, často dospieť k sklamaniu alebo chaosu. Máloktorý ST je napísaný tak aby ste mu rovno a hneď porozumeli. Prečo aj? Dezinformačná kampaň a duchovno-duševný úpadok ľudstva napredujú ruka v ruke. Často máte 1000 str. knihu a múdrosť máte z celej knihy v jednej vete. Alebo je text samá múdrosť, až na jedno slovíčko, ktoré ho znefunkční. Alebo je celý text paškvil. Naopak, môžete sa dostať k ST, o ktorý by ste ináč nezakopli a bude plný nových informácií a poznatkov. V každom prípade je štúdium ST vlastnou prácou na zlepšovní individuálnych duchovno-duševných kvalít študenta a postupného získania pochopenia, porozumenia a múdrosti.
Niekto tu napísal, že moje meno na tomto fóre je martin. To je náš ďalší problém pri čítaní textov a nielen starých. Čítame rýchlo, mozog priraďuje pri čítaní intuitívne podľa k 2 -3 písmenkám celé slovo a väčšinu textu ani o tom nevieme si domýšľame. Moje meno na tomto fóre určite nie je martin.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.