Lavazza 27.01.2023 14:16 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Maďarska

Orban a jeho postoje z pohľadu amerických novinárov:

https://www.hlavnespravy.sk/viktor-orban-sme-vo-vojne-s-ruskom/3026749

Stalo sa to znova, píše legenda konzervatívnej žurnalistiky Rod Dreher. Včera večer som sa už tretíkrát zúčastnil na stretnutí v malej skupine s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Hovoril som hosťujúcim novinárom a vydavateľom, že budú z tohto muža unesení, pretože neuveria, ako veľmi sa líši od toho, ako ho vykresľujú západné médiá. Je bystrý, vtipný, brilantný a úplne sebavedomý. Neobklopujú ho tlačoví asistenti a nestráži si svoje slová do takej miery, že by povedal iba kašu. Je naozaj zaujímavý. Ako som povedal ľuďom, s ktorými som sa rozprával predtým na konferencii a ktorí boli pozvaní na neskoršie stretnutie s premiérom: „Neuveríte, že svetový líder je skutočne takýto.”

Veľké otázky sa týkali rusko-ukrajinskej vojny. Orbán je koza medzi ovcami NATO. Prakticky od začiatku tvrdo presadzoval zastavenie paľby a mierové urovnanie – nie z lásky k Rusom, ale z obavy o osud Maďarska a Európy. Falošne ho očierňujú ako Putinovho posla, ale zdá sa, že mu je to skutočne jedno.

Orbán povedal, že Západ musí pochopiť, že Putin si nemôže dovoliť prehrať a ani neprehráva, pretože na budúci rok ho čakajú nové voľby a nemôže kandidovať ako prezident, ktorý prehral vojnu. Navyše, povedal, Rusko nemôže dovoliť, aby sa NATO etablovalo na Ukrajine. Už dávno pominul čas, keď Rusko mohlo Ukrajinu dobyť alebo nastoliť priateľský režim. Ak by Rusko rýchlo zvíťazilo, bolo by to možné, ale teraz je to beznádejné. Preto, povedal Orbán, cieľom Ruska je urobiť z Ukrajiny neovládateľnú trosku, aby si ju Západ nemohol nárokovať ako výhru. V tom sa im už podarilo uspieť. „Teraz je to Afganistan,“ povedal. „Krajina nikoho.”

Naozaj? Vojská NATO bojujúce proti Rusom na Ukrajine?
Áno, povedal Orbán. Dnes to znie šialene, „ale ak sa pozriete na tendenciu, ako sme sa dnes dostali do tohto bodu, nemožno to vylúčiť“.

„Sme vo vojne s Ruskom. Taká je realita,“ povedal. „Každým dňom sa posúvame ďalej.”

Aby bolo jasné, Viktor Orbán nechce, aby bol Západ vo vojne s Ruskom. Tvrdí však, že príliš veľa ľudí na Západe si robí ilúzie o tom, čo sa skutočne deje – a čo by sa mohlo stať.

——-
Vybrala som časť rozhovoru, odporucam vsak celý.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.