Lavazza 31.01.2023 07:52 Zobraziť v diskusii

Re: Ako postupovať pri zvýšených zalohach

No a už sj mainstream sa pýta:

https://www.aktuality.sk/clanok/PMknR8p/pokles-cien-plynu-v-europe-sa-stale-nepremieta-do-uctov-pre-domacnosti/

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou na burze TTF v Amsterdame klesla od začiatku tohto roka o 18 %, pretože nezvyčajne teplé zimné počasie znižuje dopyt a podporuje hromadenie zásob. Plyn zlacnel o viac ako 80 % od augusta 2022, keď jeho cenu vyhnali nahor obavy z nedostatku komodity počas zimy po obmedzení dodávok z Ruska.

Konflikt na Ukrajine podčiarkol veľkú závislosť Európy od ruského plynu. To prinútilo kontinent hľadať alternatívne zdroje a opatreniami na zlepšenie efektívnosti. Tento prístup spolu s miernymi zimnými teplotami umožnil európskym štátom vytvoriť si zásoby.

———
No a ozvali sa aj pán minister:

https://www.aktuality.sk/clanok/GpUsvs8/kto-tu-klame-nazor-karla-hirmana

Verejne tiež stále zdôrazňujem, že posuny v referenčnom regulačnom období robil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Je to úrad, ktorý je na to zo zákona kompetentný a len už tak pripomínam, koná – alebo by mal konať – samostatne. Štandardným regulačným obdobím pre elektrickú energiu bol dlhodobo prvý polrok, na základe ktorého sa potom stanovila cena pre nasledujúci rok.

Počas uplynulého roka 2022, t. j. dávno pred mojím nástupom do funkcie, však nastalo hneď niekoľko posunov v tomto období. Prvýkrát tak ÚRSO vykonal ešte pred koncom roku 2021, kedy sme o vojne na Ukrajine ešte netušili. Prečo sa tak stalo, a následne ešte párkrát potom, vedia iste posúdiť sami.

Minimálne však posledný posun a zároveň skrátenie referenčného obdobia na mesiace august a september 2022 urobil ÚRSO preukázateľne na podnet bývalého vedenia Ministerstva hospodárstva SR (MH SR), pričom pod týmto listom je podpísaný samotný Karol Galek konajúci z pozície štátneho tajomníka MH SR. Dokonca ani netvrdím, že to robil so zlým úmyslom.

Len to dopadlo podľa aforizmu ruského expremiéra a zakladateľa Gazpromu Viktora Černomyrdina: „Chceli sme to urobiť čo najlepšie, ale dopadlo to ako vždy.“ Faktom ale je, že na výsledok snahy SaS doplácame teraz všetci. Dokonca, zdôvodnenie posunu nakoniec ani samotné ministerstvo hospodárstva pod vedením Sulíka a Galeka nenaplnilo tak, ako je pôvodne sľubované v liste adresovanom ÚRSO z 10. júna 2022, podpísaným Galekom:

„Vzhľadom na stále prebiehajúce úkony nevyhnutné pre implementáciu riešení dojednaných v Memorande (vyjednávanie zmluvy s SE) sa na Vás obraciame so žiadosťou o opätovné predefinovanie referenčného obdobia, za ktoré bude elektrina nakúpená dodávateľmi, zohľadnená v cene pre zraniteľných odberateľov (domácnosti a malé podniky) na rok 2023 tak, že toto referenčné obdobie bude zodpovedať posledným dvom mesiacom tretieho kvartálu roku 2022 (namiesto celého tretieho kvartálu), t. j. so začiatkom od 1. 8. 2022. Tým sa zabezpečí, že dodávatelia dokážu flexibilnejšie plánovať nákup elektriny pre svojich koncových odberateľov a/alebo dokážu už rátať s elektrinou od SE dodanou podľa Memoranda.“

——-
Galek nemal čo dávať žiadne inštrukcie URSo. ÚRSO má byť nezávislý regulačný organ. Tento týždeň bude relácia k tomu na IV, spolu s konzultaciou:-)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.