Lavazza 02.02.2023 06:28 Zobraziť v diskusii

Re: Postup pri odopretí výkonu mimoriadnej služby

Tak, niečo sa deje, nie že:

V parlamente prešiel do druhého čítania Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 570/2005 Z. z. o brannej povinnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

Link na návrh zákona 👉 https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=523221
Dôvodová správa (o čom a prečo je návrh predložený) 👉 https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=523223

Výpis hlasovania grafický 👉 https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlaspie&ID=49425
Výpis hlasovania podľa výsledku (hlasovanie ZA, PROTI,...) 👉 https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlasovanie&ID=49425

Vyberam z dôvodovej správy:

Primárnym cieľom návrhu zákona je zvýšiť mobilizačnú pripravenosť záloh ozbrojených síl Slovenskej republiky (ďalej len „ozbrojené sily“) ako základného zdroja doplňovania ozbrojených síl vycvičenými vojakmi v aktívnych zálohách. V súvislosti so zvyšovaním počtov vojakov v aktívnych zálohách poznatky z aplikačnej praxe poukázali na potrebu rozšírenia okruhu osôb, ktoré môžu byť zaradené do aktívnych záloh. Úlohou aktívnych záloh, ako súčasti záloh ozbrojených síl, je pripravovať sa na výkon mimoriadnej služby a plniť úlohy ozbrojených síl. V krízovej situácii sú vojaci v aktívnych zálohách základným prvkom vytváraných jednotiek ozbrojených síl doplňovaných vojakmi v zálohách. V stave bezpečnosti aktívne zálohy plnia úlohy ozbrojených síl najmä pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy, priemyselnej havárie, teroristického útoku alebo hromadného prílivu cudzincov na územie Slovenskej republiky. Návrh zákona upravuje nový proces zaradenia registrovaného občana do aktívnych záloh tak, aby mohol uzatvoriť dohodu o zaradení do aktívnych záloh bez predchádzajúceho absolvovania dobrovoľnej vojenskej prípravy, ak spĺňa podmienky pre prijatie do aktívnych záloh. Registrovaný občan sa uzatvorením dohody o zaradení do aktívnych záloh stane vojakom v zálohe a bude vymenovaný do vojenskej hodnosti vojak prvého stupňa. Rovnaký postup sa bude uplatňovať aj v prípade vojakov v zálohe bez vojenskej hodnosti, ktorými sú občania, ktorí boli odvedení ale v dôsledku zmeny zákona o brannej povinnosti nevykonali základnú vojenskú službu a branná povinnosť im trvá. Registrovaní občania a vojaci v zálohe, ktorí nevykonali vojenskú službu, vykonajú základný vojenský výcvik a odborné kurzy v rámci pravidelného cvičenia po uzatvorení dohody o zaradení do aktívnych záloh. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je získavať do aktívnych záloh mladých ľudí ako aj špecialistov a odborníkov z „civilného“ prostredia.Ďalším cieľom návrhu zákona je upraviť odmeňovanie vojaka mimoriadnej služby s prihliadnutím na náročnosť výkonu vojenského povolania počas mimoriadnej služby.

Plus toto: V zákone č. 569/2005 Z. z. o alternatívnej službe v čase vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov sa spresňuje, kedy sa neprihliada na vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby. V zákone č. 281/2015 Z.
K tomuto zatiaľ som nič nenasla v tej novele, ale pozriem to ešte na počítači a doplním.
———
A teraz otazka za milión, na vo je potrebné novelizovať zákon, keď tento bol cca 18 rokov v poriadku? Veď žiaden vojensky konflikt a vojna nehrozia, ako to tu svorne všetci tvrdia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.