Kaktus 04.02.2023 22:11 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

https://www.pokec24.cz/politika/zacina-byt-dusno-ministr-vnitra-turecka-americkemu-velvyslanci-dejte-pryc-ty-svoje-spinave-ruce-z-turecka/

ANKARA, 3. února. /TASS/. Turecký ministr vnitra Suleiman Soylu v pátek obvinil Spojené státy, že vládnou Evropě a vyzval, aby se svými činy nepokoušely rozkolísat republiku.

“Každý americký velvyslanec se zabývá otázkou – jak mohu Turecku ublížit. To je již mnoho let jedno z největších neštěstí Turecka. Shromažďuje další velvyslance a snaží se jim radit. Totéž dělají v Evropě, americká ambasáda řídí Evropu,” řekl ministr vnitra Turecka.

“Přemýšleli nad tím, co by mohli provést v Turecku, ale jedna osoba jim tu hru zkazila, je to [prezident] Recep Tayyip Erdogan. Říkám tady americkému velvyslanci, že vím, kterým novinářům dával úkoly. Dejte ty svoje špinavé ruce pryč od Turecka, já jasně vím, jaké kroky jste podnikli a jak chcete Turecko rozbouřit.“

❗️Říkám odtud americkému velvyslanci: Vím, jakým novinářům jste psal, dejte své špinavé ruce pryč z Turecka. Říkám vám velmi jasně: dejte pryč svoje špinavé ruce z Turecka! Jasně vím, co jste udělali, jaké kroky jste podnikli a jak chcete Turecko zastrašit. Dejte své špinavé ruce, ty maskované šklebící se tváře dál od Turecka! To je tady jasné, řekl turecký ministr vnitra Suleiman Soylu.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v pátek obvinil řadu západních zemí, které kvůli bezpečnostním hrozbám uzavřely konzuláty v republice, z neplnění spojeneckých závazků.

Na turecké ministerstvo zahraničí byli již dříve předvoláni vedoucí diplomatických misí, včetně států, které pozastavily činnost svých generálních konzulátů (Belgie, Velká Británie, Německo, Itálie, Francie, Nizozemsko, USA, Švýcarsko a Švédsko). Ministerstvo zahraničí Turecka zdůraznilo, že bezpečnost všech diplomatických institucí v Turecku je zajištěna na základě mezinárodních dohod. Pozornost velvyslanců byla také obrácena na nutnost spolupráce v boji proti terorismu. Ministerstvo zahraničí upozornilo, že přístup západních zemí slouží zájmům teroristických organizací.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.