Rusofil 05.02.2023 09:29 Zobraziť v diskusii

Re: Padlí andělé a historie lidstva

@Hox povedal/-a:
Hyperborea je ruský termín? Myslel jsem že pochází od řeckých klasiků.

Nechceš doufám hodnotit význam slova "hyper" ve staré řečtině podle toho, co znamená v moderní češtině? Hyper ve staré řečtině znamená "přes" a "za", můžeš si to dohledat.

Odvádíš pozornost jinam. Já netvrdil, že "Hyper" pochází z Ruštiny. Já tvrdil, že Hyper Borea je země Velkého severního větru, nebo bouře.

U slovanů tedy byl borej označení pro severní vítr. Existuje nějaký dokument, ve kterém Slované označují sami sebe za "borejce" nebo "borce" ve smyslu národnosti? Odpovídat nemusíš...

>
Proč bych neodpověděl. Každý den chlapi mezi sebou mluví o některém svém známém, který něco velkého dokázal, ten je borec. To nepopřeš. A, že to není ve smyslu národnosti, je tisíciletým vývojem jazyka. Tak například, u nás se životu říká život, u Rusů totéž slovo znamená břicho.

Vtipné je jak zpochybňuješ zdroj. Ale dokonce i souhlasíš s tím vysvětlením v odkazu, píšeš že s tím nemáš problém. Těžko můžeš, protože jsou to všechno prokázané věci, lehce dohledatelné.

No samozřejmě, že jsem neměl problém s citací, z toho odkazu, tedy:
veliký a darebný chlap borák,
neborák = ubožák, chudák
borba = zápas; borca = borec, zápasník;
borcovat = bořit
Borej, e, m. = Boreas, severní vítr.
Borba, y, f. = boj,
Borec, rče, m., Boretsch, ves u Ml. Boleslavě; Boretz, ves u Lobosic.
Do toho je i význam, bor = borový les (česky a polsky).
buran - rusky bouře

Problém jsem viděl v tom, že autor neuvádí, kde se ten kořen slova "bor" vzal a ostatní jen tipuje. Stejně, jako ty.

Proč bych měl vysvětlovat, odkud se vzal kořen bor? Ty také nemáš nejmenší tušení, odkud se ten kořen vzal.

A víš, že nemám jen tušení, ale vím to naprosto jistě? Na rozdíl od tebe. Povím ti tajemství. Ruský (Praslovanský jazyk) se tvořil z přírody. Všechna slova, která dnes používáme znamenala nejdříve něco materiálního. Až z nich se postupně stávala slova abstraktní. Tak například i taková slova, jak je čest a sláva, znamenala nejdříve materiálno.
Ale zpátky borci. Toto slovo je odvozeno od přírodního jevu, jakým je severní vítr, nebo severní BOUŘE = BOREJ. Kapišo? Přírodní úkaz! Odtud pak všechna slova s tímto kořenem.

Pokud se chceš vůči mě nadále vymezovat vyber si něco jiného...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.