Peter MMXX 08.02.2023 15:43 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Francúzske štrajky zastavujú dodávky paliva z rafinérií a skladu paliva

Francúzsky celoštátny štrajk za navrhovanú dôchodkovú reformu (Macron sa snaží zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov; Francúzi hovoria „ nie“ ), o ktorom sme minulý týždeň informovali, v utorok prerušil dodávky palív z rafinérií a paliva. depa TotalEnergies, povedal francúzsky supermajor agentúre Reuters .

Pracovníci a zamestnanci v rôznych odvetviach vrátane energetiky, štátnych zamestnancov a učiteľov už týždne štrajkujú na protest proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť vek odchodu do dôchodku.
Pracovníci ropných rafinérií v Donges a Feyzin, ktoré prevádzkuje TotalEnergies, sú dnes v štrajku, povedal agentúre Reuters predstaviteľ odborového zväzu Force Ouvriere. Pracovníci skladu pohonných hmôt Flandres sa tiež pripojili k masívnej priemyselnej akcii vo Francúzsku, dodal predstaviteľ.

Ako poznamenáva Oilprice , nie je to prvýkrát, čo boli dodávky paliva v tomto roku prerušené štrajkami.
Pred dvoma týždňami štrajk vo Francúzsku zastavil veľkoobchodné dodávky paliva z troch rafinérií prevádzkovaných TotalEnergies v prvý deň série plánovaných celoštátnych štrajkov v mnohých sektoroch. Rafinérie Donges, Normandia a Feyzin spoločnosti TotalEnergies zastavili veľkoobchodné dodávky benzínu a nafty, zatiaľ čo rafinéria vo Feyzine musela 19. januára znížiť rýchlosť spracovania na minimum.

TotalEnergies a francúzska jednotka ExxonMobil vlastnia väčšinu rafinérskej kapacity vo Francúzsku. Očakáva sa, že údery proti Macronovej nepopulárnej dôchodkovej reforme budú pokračovať.

Posledná vlna štrajkov prichádza tri mesiace po tom, čo pracovníci rafinérie štrajkovali niekoľko týždňov v septembri a októbri v dôsledku sporov o platy. Štrajky v rafinériách vo Francúzsku na jeseň 2022 nechali viac ako 60 % rafinérskej kapacity krajiny offline, zatiaľ čo čerpacie stanice v Paríži a okolí a v severnej časti krajiny začali dochádzať palivo.

Štrajky proti plánovanej dôchodkovej reforme prichádzajú aj vtedy, keď EÚ od 5. februára zakázala dovoz ropných produktov z Ruska.
https://www.zerohedge.com/markets/french-strikes-halt-fuel-shipments-refineries-and-fuel-depot

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.