Zora 09.02.2023 12:18 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

ešte k Sachsovi

1 ukážka na existujúce prepojenie s Rotary /je ich samozrejme viac/
https://www.rcen.org/stories/b-kofi-annan-s-special-adviser-praises-rotary-s-grassroots-efforts

/prekladač/
Rotary je vynikajúcim príkladom toho, ako obyčajní ľudia menia svet prostredníctvom občianskych akcií, hovorí uznávaný ekonóm Jeffrey Sachs v článku uverejnenom v ázijských novinách v posledný júnový týždeň.

Od Vukoni Lupa-Lasaga, Rotary International News
5. júla 2006

V článku uverejnenom v Taipei Times , Taiwane a Daily News , Pakistane, Sachs píše, že namiesto čakania na politikov a verejné orgány, aby konali, rotariáni viedli cestu k cieľu celosvetovej eradikácie detskej obrny.
„Rotary prijal výzvu dostať vakcíny k chudobným v regiónoch so slabým alebo neexistujúcim systémom verejného zdravotníctva,“ poznamenáva. "Rotariáni snívali nielen o znížení počtu prípadov detskej obrny, ale aj o úplnom odstránení choroby."
Sachs hovorí, že pokrok dosiahnutý v boji proti detskej obrne, 99-percentné zníženie počtu prípadov, je historický a že napriek niektorým ťažkostiam na poslednú chvíľu je teraz cieľ eradikácie choroby na dosah.
„Dôležitejšie je, že vedenie Rotary v oblasti detskej obrny ponúka všeobecnejšie ponaučenie v boji proti extrémnej chudobe, hladu a chorobám,“ hovorí.
Zlepšenie života všetkých obyvateľov sveta je obavou, ktorú Sachs, ktorý je osobitným poradcom generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana, zdieľa s rotariánmi. Napísal The End of Poverty , bestsellerovú knihu, ktorá pojednáva o ekonómii odstraňovania chudoby, a hovorí o tejto téme na každom fóre, ktoré má k dispozícii, od summitov svetových lídrov až po stretnutia dobrovoľníkov.
Dňa 14. júna Sachs, ktorý je tiež vedúcim projektu OSN Millennium Project, vystúpil s hlavným prejavom na Konvencii RI z roku 2006 , v ktorom označil prístup Rotary k humanitárnym iniciatívam zdola za kľúč k ukončeniu chudoby. Projekt Millenium podporuje rozvojové ciele milénia prijaté svetovými lídrami na summite OSN v roku 2000 v New Yorku.
V novinovom článku Sachs rozširuje myšlienku, že dobrovoľnícke organizácie ako Rotary sú nevyhnutné pre úspech Miléniových rozvojových cieľov.
„Aj keď politici nevedú, stále je možné, aby angažovaní jednotlivci a dobrovoľné organizácie zmenili svet,“ hovorí Sachs. "Kľúčom je prepojiť odvážny nápad s praktickou a výkonnou technológiou a potom posunúť myšlienku a technológiu vpred prostredníctvom masových občianskych akcií."

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.