Lavazza 10.02.2023 16:15 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

@Rusofil povedal/-a:

@Lavazza povedal/-a:

@Súlad povedal/-a:

Lavazza povedal/-a: No ako myslíš… ja to tak ružovo nevidim. Pozitívum vidím, že som zažila totalitu, takze keď sa ide nastoliť nová, tak to vyňucham. Toto žiaľ nemozem povedat o väčšine svojich spolužiakov zo ZS, gympla a VS.

Ktorú totalitu si zažila? Keď nás kontrolovali Nemci? To sa mi nechce veriť. Alebo myslíš túto kapitalistickú? Lenže tú zažívame od 89. všetci.

Napr. pred 89, keď som často doma pocuvala, toto nehovor mimo domu. Keď po každej služobnej ceste môjho otca spovedal nejaký Stbák. A podobne. Keď dá iný názor ako o vedúcej sily KSC nepripúšťal. Ako na sociku bolo veľa veci dobrých, ale malo to aj tienisté stránky.

No tedy, vaše rodina musela být mezi horními desetitisíci, když tvůj táta měl možnost jezdit na zahraniční služební cesty a i přesto jste byli nespokojeni. Byl to výběr tvého otce, že za možnost pracovat tam, kde pracoval, se musel zodpovídat. Přece, když mu to tak vadilo, pracovat tam nemusel, že?
My jsme nejezdili nikam, kromě jedné dovolené v Bulharsku a byli jsme spokojeni. A nepovažovali jsme způsob života za totalitní. Rodiče i prarodiče se měli lépe, než jejich rodiče.
Ty říkáš socialistickému zřízení totalita? Kromě ztíženého cestování byl tady klidný a bezpečný život. Dnes je tato jediná slabá stránka socializmu odstraněna a nezdá se, že bys byla nějak spokojená.
Nikdo z mé rodiny nebyl ani v KSČ. Začínám mít dojem, že v KSČ byli lidé, kteří byli tenkrát i dnes elitou. Názorný příklad máme v současném nově zvoleném prezidentu.
Pořád platí a platilo i tenkrát, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Nezlob se, že jsem to napsal, jak to vidím, není to proti ničemu a nikomu. Je to jen konstatování.
PS: Všimla sis, že proti socializmu nejvíce brojí ti, kdo z něj nejvíc těžil? Takový Havel, nebo Kocáb by mohli vyprávět.

Rusofil je to zjednodušené. Môj otec nikdy nebol členom KSČ, na služobky chodil, pretože jediný na oddelení investičnej výstavby vedel po nemecky, a bol technik, tak súdruhom, pokiaľ chceli niečo dojednať nič iné nezostávalo. A práve preto, to ŠTB. To je jedna vec. Ja som jasne napísala, že tam boli aj dobré stránky, ale aj tienisté. To je to o čom píšem. Suseda oproti bola vždy veriaca, aj tá mala túto skúsenosť, tiež v strane nikdy nebola.

Nie je všetko čierno-biele, a teda aj tam bolo veľa ľudí, čo svoje postavenie zneužívali a nie že nie.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.