Zora 10.02.2023 16:47 Zobraziť v diskusii

Re: Zemetrasenie v Turecku a Sýrii

Pár postrehov:

„coğrafya kaderdir“ „geografia je osudom“

Turecko má tú smolu, že je akoby medzi tromi mlynskými kameňmi. Väčšina krajiny sa totiž nachádza na Anatólskej tektonickej platni, ktorá leží medzi dvomi hlavnými platňami - Africkou, Eurázijskou a menšou Arabskou tektonickou platňou.
Všetky tri sa pritom stretávajú presne pod juhovýchodnými tureckými provinciami. Africká doska sa podsúva pod európsku, pričom africká s arabskou sa kĺžu vedľa seba a na tomto mieste vzniká transformný zlom.
S tým, ako sa väčšie platne posúvajú, tlačia na Anatólsku, ktorá však nemá kam ustupovať, bráni jej v tom európska doska. A aby toho nebolo málo, západné Turecko je súčasne ovplyvňované ďalšou menšou tektonickou platňou - platňou Egejského mora.
​Na Turecko tak tlačí obrovská masa hmoty a celá anatólska platňa sa deformuje. Krajina sa tak nachádza hneď na niekoľkých zlomových líniách.
Najväčšiu hrozbu predstavuje Severoanatólska zlomová línia, ktorá je na mieste, kde sa stretávajú anatólska a euroázijská platňa. V minulosti spôsobila najničivejšie zemetrasenia a predstavuje veľkú hrozbu pre Istanbul.

https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/631809-zemetrasenie-v-turecku-je-pohroma-na-severe-krajiny-vsak-tika-bomba-s-ovela-tragickejsim-potencialom


Kahramanmaraş /s prekladačom/

Dnes som si spomenula na udalosť v Rakúsku:
https://ksbforum.info/discussion/comment/18141/#Comment_18141
No a medzitým som sa ešte pregúglila k výsledku, že maraş znamená močiar.

-provincia
-mesto
https://en.wikipedia.org/wiki/Kahramanmaraş_Province

Marash, oficiálne Kahramanmaraş a historicky Germanicea /aj Germanicia/ (grécky: Γερμανίκεια), je mesto v stredomorskej oblasti Turecka.
Pred rokom 1973 sa Kahramanmaraş oficiálne volal Maraş a neskôr získal predponu „Kahraman“ (turecké slovo perzského pôvodu znamená „hrdina“) na pamiatku bitky pri Maraši.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marash

Bitka pri Maraši ( turecky : Maraş Muharebesi ), nazývaná aj „aféra Maraš“, bola bitka, ktorá sa odohrala začiatkom zimy roku 1920 medzi francúzskymi silami okupujúcimi mesto Maraş v Osmanskej ríši a tureckými národnými vojskami /silami/ spojenými /vedenými/ Mustafom Kemalom Atatürkom .
Bola to prvá veľká bitka tureckej vojny za nezávislosť a trojtýždňová bitka v meste nakoniec prinútila Francúzov opustiť Maraš a ustúpiť a vyústila do tureckého masakru arménskych utečencov, ktorí boli práve repatriovaní do mesta po arménskej genocíde.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marash

Pred rokom:
nová mozaika
https://www.duvarenglish.com/1500-year-old-mosaic-found-in-ancient-city-of-germanicia-in-southeastern-turkey-news-60269

pozostatky dávneho mesta

https://wowcappadocia.com/germanicia-ancient-city-mosaics.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.