Hox 10.02.2023 17:43 Zobraziť v diskusii

Re: Africké pohanství "vodun"

@Milo

Moc nerozumím, jaké máš důvody si myslet, že ten misionář nezapsal jednoduše upřímně to, čeho byl svědkem? Sami ti afričané říkají ano, to tady bylo, potvrzují to a tyhle věci se děly otevřeně ještě ve 20. století, zatímco ten dopis je ze 17. století.

Jinak z mého pohledu mícháš dohromady dost nesouvisejících věcí. Oběť v pohanství má principiálně jiný smysl a důvod než oběť v judaismu. V pohanství je to vždy ten princip protislužby, například "zakopu zaživa dítě do pole = bude dobrá úroda", nebo "chci něčeho dosáhnout = udělám krvavou oběť démonům a ti mi pomůžou", naproti tomu v islámu / judaismu je to zástupná oběťza vlastní hříchy. To je principiální rozdíl. Ponechme teď stranou kabalu a tyhle věci, které se rozvinuly v judaismu po odmítnutí poselství Ježíše, a které vycházejí z babylonské esoteriky a nemají s judaismem před naším letopočtem nic společného. I pravoslaví dělá principiální rozdíl mezi judaismem do a po příchodu Ježíše.

Pokud by to člověk tedy chtěl nějak klasifikovat, tak je třeba udělat dělící linii právě s ohledem na důvod a smysl oběti. Třeba středoameričtí indiáni, kde bylo taky pohanství, zabíjeli každé ráno rituálně člověka, protože věřili, že pokud to neudělají, tak nevyjde slunce. Pořádali celé válečné kampaně a navzájem se mezi sebou vybíjeli, právě z důvodu toho, aby měli dost zajatců na obětování každé ráno a nemuseli obětovat vlastní. Viz ten film Mela Gibsona, vychází z reálií.

Oběť zvířete v islámu, tam to není obecně o tom jen tak zabít pronic zanic, ale to zabité zvíře se normálně zabije a maso se rozdá potřebným a spotřebuje na jídlo, je to určitý druh charity. Jiná věc je, že když dnes do Mekky jezdí miliony muslimů, tak to nemá kdo sníst, takové množství masa. Řeší se to pokud vím tak, že nějaká skupina obětuje jen jedno zvíře, místo aby každý obětoval svoje. Barbarské je to jen v tom, že se to děje všem na očím, zatímco pro nás / za nás tady v evropě to dělají řezníci, takže to nevidíme.

Ta praktika obětování dětí pohřbením zaživa pro dosažení nějakého cíle, je zdokumentována z mnoha pohanských kultur po celém světě, detaily v africe jsou v tom článku, třeba v Tibetu to bylo to samé, když lámové stavěli novou svatyni, tak do každého rohu budovy bylo zaživa zazděno dítě, aby vzniklo "silné meditační místo"...

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.