Lavazza 15.02.2023 11:05 Zobraziť v diskusii

Re: Postup pri odopretí výkonu mimoriadnej služby

Demokrati budajovského typu sa už ozývajú:

https://www.hlavnespravy.sk/smatana-navrhuje-odobrat-zbrojny-preukaz-tym-ktori-odmietli-bojovat-v-pripade-mobilizacie/3046014

Štátny tajomník Juraj Smatana v pondelok na sociálnej sieti prišiel s návrhom odobrania zbrojného preukazu tým ľudom, ktorí odmietli výkon mimoriadnej vojenskej služby. Reakcia následne prišla zo združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum.

__Pozn. On je štátny tajomník na Ministerstve ZP. Čo sa Ob má čo k tomu vyjadrovať? Medvede už vyriešili?_

Ďalej z článku:

Štátny tajomník rezortu životného prostredia za OĽaNO Juraj Smatana na sociálnej sieti skonštatoval, že tým, ktorí službu odmietli, nemieni nadávať do „zbabelcov“ alebo ich označovať za obete dezinformačnej kampane, ale podľa neho „je potrebné, aby štát okamžite začal preskúmavanie, či títo ľudia nie sú držiteľmi zbrojného preukazu kategórie A, B alebo C“.

„Jednoducho, podľa zákonov a ústavy majú právo odmietnuť vojenskú službu, ale z jediného dôvodu – že je použitie zbrane resp. zabitie človeka v rozpore s ich svedomím alebo náboženským vyznaním,“ uviedol v statuse.

„Uvedené kategórie oprávnenia držať alebo nosiť zbraň sú totiž určené pre ľudí, ktorí chcú mať zbraň na obranu svojho života, majetku alebo na výkon zamestnania. Takže ak u týchto ľudí došlo k náboženskému či svetonázorovému obratu, ktorý im znemožňuje zabiť ľudskú bytosť, patria im do rúk výlučne športové alebo poľovnícke zbrane,“ pokračuje Smatana.

Na Smatanov status na Facebooku reagovalo aj Združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum.

„Pane, a to si skutočne myslíte, že ak nejakej skupine obyvateľstva, ktorú ohraničíte iným názorom, zakážete vlastniť zbrane na skupiny ZP A,B a C, ale budú ich môcť vlastniť na D, E a F, že tým dosiahnete reálne niečo iné okrem toho, že iba naštvete množstvo ľudí ktorí stratia už aj tak minimálnu afinitu a dôveru vo vlastný štát?“ Píše administrátor stránky.

„Tým akože niečo zlepšíte? Obranyschopnosť? Odstránite nejakú ‚hrozbu‘? Alebo ju práve vytvoríte?“ pýta sa. „Tým určite vybudujete slobodu a zodpovednosť. Súdruhovia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.