Lavazza 15.02.2023 15:49 Zobraziť v diskusii

Re: Chemické (p)otraviny a moderné lieky

Pozor na toto:

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E904

Charakteristika
Šelak je polyesterová živica, získavaná výlučkom hmyzu. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Bielený šelak je špinavo biela amorfná zrnitá živica.

Použitie
Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad u ovocia (citrusy, jablká, melóny a podobne), zeleniny, cukroviniek (lentilky a želé cukríky) alebo pri výrobkoch s čokoládovým povrchom. Môže sa použiť ako poťahová látka u tabletiek. Nájdeme ho v sušenom ovocí, v orechových jadrách, alebo v zrnkovej káve. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti - predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Nájdeme ho aj v lepidlách, prípravkoch na podlahu, v kožiarskom priemysle, môže tvoriť zložku lakov na vlasy aj nechty. Vo farmácii sa používa na poťahovanie tabliet.

Výroba
Šelak je polyesterová živica, získavaná zo živicového výlučku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeľade Coccidae). Na bielenie sa šelak rozpustí vo vodnom roztoku uhličitanu sodného a vlastné bielenie sa vykonáva roztokom chlórnanu sodného, ​​po ktorom nasleduje vyzrážanie vybieleného šelaku zriedenou kyselinou sírovou a sušenie vzniknutého produktu. Šelak zbavený vosku sa pripravuje ďalším spracovaním, pri ktorom sú prítomné vosky odstraňované filtráciou. Vyrába sa prevažne v Indi

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.