JankA 16.02.2023 07:32 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Načelník Lesklé čelo Naď po návrate z rokovania NATO:

Naď povedal, že viaceré krajiny potvrdili, že už poslali lietadlá Ukrajine. "Slovensko vie pomôcť v dvoch oblastiach - vieme poskytnúť stíhačky MiG-29 a vieme poskytnúť časť systému protivzdušnej obrany Kup," dodal.

Minister je presvedčený, že vláda má právomoci na to, aby poskytla Ukrajine pomoc a nie je nevyhnutné, aby o tom rozhodoval parlament. "Avšak, sľúbil som, že žiadna pomoc nebude poskytnutá pred tým, ako to bude prerokované v parlamente," potvrdil. Dodal, že jeho slovo platí.

"Dohoda bola, že pôjdem do Národnej rady SR, ale až vtedy, keď sa budem mať s nimi o čom rozprávať. Budem rád o tom hovoriť aj v pléne, ak sa bude rozhodovať o konkrétnej pomoci," uviedol Naď.

"Ukrajinci požiadali o nadzvukové letectvo, viaceré krajiny potvrdili, že to tam dodali alebo dodali náhradné diely. Zároveň viaceré krajiny potvrdili, že rokujú o dodaní stíhačiek F-16 Kyjevu," potvrdil.

Uviedol, že darovanie vyradeného materiálu nie je obranná politika, ktorá by sa musela prerokovať v rámci NATO. "Kolektívny orgán NATO o tomto rokovať nebude. Toto je o rozhodovaní plnoprávnej krajiny. Pomáha vyše 60 krajín, tam to koordinujeme a je to rozdelené na dodávky v rôznych oblastiach. Ak by NATO rokovalo o pomoci Ukrajine, tak by bolo vtiahnuté do konfliktu. NATO nikdy nerokuje kolektívne o rozhodnutiach konkrétnych krajín," vysvetlil.

https://www.ta3.com/clanok/259147/bolo-by-ekonomicky-nevyhodne-ak-by-migy-zostali-na-slovensku-nevyuzijeme-ich-uviedol-nad/2

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.