Lavazza 17.02.2023 11:01 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/657361-projekt-novej-atomky-v-bohuniciach-znovu-oziva-kedy-su-naplanovane-stavebne-prace-a-kolko-bude-stat/

Už roku 2009 sa uvažovalo o výstavbe jadrového reaktora generácie III+ v Bohuniciach. Projekt síce získal od životného prostredia zelenú, ale bol pozastavený. Situácia sa zmenila a projekt sa obnovuje.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) totiž podala na Úrad jadrového dozoru žiadosť o vydanie povolenia na umiestnenie a realizáciu projektu výstavby nového jadrového reaktora. Nachádzať by sa mal v Jaslovských Bohuniciach.

Väčšina reaktorov Generácie III je väčšia ako ich predchodcovia a ich výkon je vyše 1 000 megawattov. Nový reaktor v Bohuniciach pôvodne počítal s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom až do 1 700 megawattov (MWh). Po novom bude jeho výkon nižší. „Na základe osvedčenia na výstavbu energetického zariadenia vydaného ministerstvom hospodárstva sa v ďalších etapách prípravy projektu uvažuje už len s výkonom reaktora do 1 200 MW,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa Javysu Miriam Žiaková Životnosť takéhoto reaktoru je štandardne 60 rokov. Pre porovnanie nový jadrový blok v Mochovciach bude mať výkon 471 megawattov.

Ako ďalej vysvetľuje, tak predpokladané investičné náklady na realizáciu projektu sú v súčasnosti približne 6,5 miliardy eur, avšak, vzhľadom na infláciu, ktorá má zásadný vplyv aj na ceny v stavebníctve, je pravdepodobné, že dôjde k aktualizácii. Spoločnosť JESS je dcérskou firmou štátnej spoločnosti Javys a zároveň českého energetického kolosu ČEZ.


Takže ide už dlhodobý projekt. To pekne ukazuje aj to, čo píšeš @Kancelar vyššie. Proste tá banda môže vykrikovať, čo chce, procesy proste bežia. Aj z tohto vidno, že netušia, kde je sever. Pretože zrejme existujú nejaké strategické plány zámery, ministerstiev, ktoré oni ani nevedeli, resp. netušia, že existujú. Sa to perfekte ukázalo pri zasadaní pandemickej komisie, ktorá ani neviedla zápisy zo stretnutí, takže ani netušili, kto má aké úlohy.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.