Zora 18.02.2023 09:48 Zobraziť v diskusii

Re: Toto plánujú so slovenským školstvom

Nehysterčime.
1.Nafukuje MSM, nafukuje aj alternatíva, každá oblasť iným spôsobom, treba použiť zdravý rozum a čítať medzi riadkami.
2. Nevieme, čo bude zajtra, nie to ešte do septembra.

sexuálna výchova /SV/

Vyberám z článku na aktuality.sk:

17.2.23
Zásadnú zmenu má priniesť nová reforma školstva. V nej by mala byť výučba vzťahovej a sexuálnej výchovy pevne zakotvená. Školy budú povinné zaradiť ju ako prierezovú tému do viacerých predmetov.
Hŕstka škôl
V súčasnosti majú školy pri rozhodovaní sa o začlenení vzťahovej a sexuálnej výchovy do osnov absolútne voľnú ruku. Štát im dáva možnosť zaradiť ju v rámci časti Výchova k manželstvu a rodičovstvu do výučby na občianskej náuke, etickej výchove či na biológii.
V realite tak však urobilo minimum škôl. Zuzana Bendíková odhaduje, že ich na Slovensku môže byť okolo dvadsať.
„To, do akej miery je táto osnova napĺňaná, vedia už len tie samotné školy. Z hľadiska systému to funguje tak, že ak si škola túto prierezovú tému vyberie, tak potrebuje určiť osobu, ktorá bude koordinovať jej zapracovanie do predmetov a následne dohliadať, aby sa táto osnova napĺňala,“ ozrejmuje s tým, že v realite sa stáva, že na školy niekedy chodia prednášať aj externé firmy – o menštruácii či kondómoch tak hovoria napríklad výrobcovia hygienických produktov.
https://www.aktuality.sk/clanok/IuxCOXv/mladi-hladaju-informacie-o-sexualite-na-internete-ci-vo-filmoch-pre-dospelych-vedomosti-im-maju-odovzdat-skoly/

Prierezová téma nie je predmet. A ako sa obáva "sexuchtivá" z OZ InTYMYta, správne sa obáva, nedá sa kontrolovať, ako sa realizuje.
V jazyku učiteľa to znamená, že začlenenie SV do osnov ešte neznamemená, že je nakoniec aj reálne odučená.
Papier znesie veľa a škola vyzerá moderne. Aj vlk sýty, aj ovca celá.


13.1.23
Súčasné osnovy sa venujú vzťahovej a sexuálnej výchove len okrajovo. Tento rok školy čakajú zmeny v kurikulárnej výchove a v novom štátnom vzdelávacom programe sa stane sexuálna výchova povinnou prierezovou témou.
https://www.skolskyportal.sk/vzdelavanie-vychova/povinna-sexualna-vztahova-vychova#=
https://www.raabe.sk/vztahova-a-sexualna-vychova-2

Osudy učebníc sú rôzne. Môžu aj zostať zabudnuté v sklade či kabinete. Nebolo by to prvýkrát.


Minister zasiahol do sexuálnej výchovy / Škola nemá formovať sexuálnu orientáciu a identitu, vyhlásil
16.2.23
/výber/
Minister školstva Ján Horecký zožal kritiku, že v oblasti sexuálnej výchovy škrtal. Bývalý minister Branislav Gröhling zo SaS povedal pre Televíziu Markíza, že z pripravovaných osnov vypadla celá veľká téma týkajúca sa antikoncepcie, sexuálnej orientácie a identity mladých ľudí. Zásahy do pripravovaného učiva priznal minister v nedávnom rozhovore pre Postoj.
V nových osnovách bol podľa neho údajne obsah, ktorý sa snažil niečo vnucovať. „Škola nemá právo vstupovať do intimity detí a viesť ich k tomu, že si môžu svoju sexuálnu orientáciu vybrať, a to tak, že ich k tomu priamo vedie. Dieťa má mať v škole bezpečie a rodič záruku, že nikto neprekračuje čiaru intimity a identity jeho dieťaťa.“ 
Do konca marca má byť hotový nový obsah učiva, ktorý sa v rámci veľkej reformy plánuje zaviesť do škôl od roku 2026. /šk.r. 2026/27/ Prvá tridsiatka škôl podľa nich začne vyučovať od tohto septembra. /šk.r. 2023/24/
„Keď budete vyučovať o antikoncepcii spôsobom, že budete deti ponúkať k tomu, aby ju používali, aby mali prvý sex na základnej škole, bude tu vzbura mnohých rodičov, ktorí povedia: Nesexualizujte naše deti. Keď však nebudete vzdelávať vôbec o tom, že existuje aj nezodpovedný, nepripravený, nezrelý sex s neželanými následkami pohlavných chorôb a neželaného tehotenstva, a nepoviete im, ako to riešia ľudia, ktorí sú už na sex zrelí a pripravení, robíte iný typ chyby,“ povedal v stredu Horecký pred novinármi.
Minister Ján Horecký už aj v minulosti avizoval, že sexuálnu a vzťahovú výchovu neplánuje vyčleniť ako samostatný predmet. Po včerajšom rokovaní povedal, že často dostáva otázky v rámci tejto témy, no školy majú podľa neho zásadnejšie problémy.
„Úprimne, ani dnes to nevidím ako problém. Oblasť sexuality je významnou dimenziou, ale je to v intímnej oblasti, v ktorej sa u dieťaťa nemá kto hrabať,“ vyhlásil. Dodal však, že vzdelávať o tom treba, aby sa deti nedozvedali informácie na ulici alebo na internete.
https://www.postoj.sk/124558/skola-nema-formovat-sexualnu-orientaciu-a-identitu-vyhlasil

Petícia z OZ InTYMYta - 2 členky petičného výboru sú tiež autorkami učebnice.
https://www.mojapeticia.sk/campaign/potrebujeme-vzdelavanie-k-bezpecnym-a-zdravym-vztahom/ad5339c8-0033-44e7-906e-5888b5c1f436

Minister Horecký - životopis napovie:
https://www.cas.sk/clanok/2721337/zbaveny-obvinenia-znamy-v-krestanskych-kruhoch-kto-je-horecky-ktory-ma-nahradit-groehlinga/2/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ján_Horecký_(minister)

Veľmi správne povedal, že školy majú podľa neho zásadnejšie problémy než SV.

Napriek tomu, že učitelia fatálne zlyhali v covidovaní, veľmi by ma prekvapilo masové fatálne zlyhanie v oblasti vyučovania prierezovej témy SV.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.