Lavazza 25.02.2023 07:57 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

https://www.aktuality.sk/clanok/9NRvf0z/zomrel-reziser-juraj-jakubisko

Legendárny režisér Juraj Jakubisko zomrel v piatok krátko pred polnocou vo veku nedožitých 85 rokov. O tragickej udalosti informoval Plus 7 dní a správu pre RTVS potvrdila dcéra režiséra Janette Jakubisková.

Jakubisko odštartoval svoju kariéru režiséra v roku 1967 dlhometrážnym hraným filmom Kristove roky. Filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčikovia, siroty a blázni (1969) a tragikomédia Dovidenia v pekle, priatelia (1970, dokončená 1990) boli v 70. rokoch normalizačnou cenzúrou zakázané a režisér sa mohol venovať len dokumentárnej tvorbe.

V roku 1979 nakrútil hraný film Postav dom, zasaď strom a v roku 1980 trojdielny televízny film Nevera po slovensky. Vrcholové dielo jeho tvorby 80. rokov je historická sága Tisícročná včela (1983), ktorá získala množstvo ocenení podobne ako filmová rozprávka Perinbaba (1985).

Ešte doplnenie od S. Harabina:

Dovolím si odcitovať jeho vysoko aktuálne slová:
„Hovoriť o tom, že by deti nemali byť vychovávané matkou a otcom, ani dostávať informácie o ďalšom živote od rodičov, považujem za šialenstvo. Považujem za šialené, aby sa 14-ročný človiečik mohol rozhodnúť, aké bude jeho pohlavie, keď o tom ešte nič nevie. Považujem za šialenstvo, keď deti učíme, aby premýšľali o sexe už v materskej škole, pretože ich zbavujeme krásy z objavovania lásky a tajomstva života. Považujem za šialenstvo v ľuďoch pestovať strach,“

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.