Lavazza 25.02.2023 12:03 Zobraziť v diskusii

Re: Chemické (p)otraviny a moderné lieky

Öko-Test našel toxickou plíseň v kečupu Heinz⚠️

Zda je cukr v rajčatovém kečupu jed nebo ne, je diskutabilní. Je však nesporné, že množství plísní nalezené v kečupu Heinz je příliš vysoké. Především vysoký obsah cukru v kečupu vždy vyvolává vášnivé diskuse u jídelního stolu.

Poté, co Öko-Test prověřil v březnovém čísle 20 různých poskytovatelů kečupů z bio obchodů, obchodu s potravinami a drogerie, objevil se nyní zcela jiný alarmující problém: toxin plísní.

Během testování se odborníci zajímali zejména o to, zda lze v laboratoři detekovat rezidua pesticidů nebo různé plísňové toxiny, jako je alternariol (AOH) a kyselina tenuazonová (TeA).

Toxin AOH může prokazatelně poškodit genom, jak již ukázaly buněčné a zvířecí studie. Plísňový toxin se může dostat do kečupu, když výrobci zpracovávají plesnivá, nahnilá nebo přezrálá rajčata. Při pokusech na zvířatech inhiboval toxin TeA tvorbu endogenních proteinů, které mohou potenciálně vést k poškození orgánů.

https://www.tagesspiegel.de/gesellschaft/verfaulte-tomaten-verwendet-oko-test-findet-giftige-schimmelpilze-in-heinz-ketchup-9405719.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.