Lavazza 28.02.2023 09:02 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Maďarska

🍀V Maďarsku označili exploze na Nord Stream za teroristický útok

MAĎARSKO: Útok na plynovody Nord Stream má být považován za teroristický čin, prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Ať se na plynovodu Nord Stream stalo cokoliv, je to skutečně skandál. Protože je to v podstatě první případ, kdy takový velký objekt evropské kritické infrastruktury byl vystaven útoku, ať už ze strany kohokoli, ale byl vystaven útoku,” řekl ministr.

Maďarsko vystupuje pro „všestranné, hloubkové, strukturované a podrobné vyšetření” incidentu, dodal šéf maďarského ministerstva zahraničí.

Má za to, že bez ohledu na to, kdo iniciuje vyšetřování, podpoří Budapešť všechny jeho druhy, které umožní zjistit osoby spojené s útokem.
Szijjártó dodal, že OSN má předložit mechanismus vyšetřování incidentu na Nord Stream, a mohla by být místem tohoto vyšetřování.

„OSN tu má hrát významnější úlohu. Poněvadž OSN je svého druhu poslední instance, v které jsou zastoupeni všichni, kde se může konat jakákoli diskuse, protože tady jsou všichni. Pod záštitou OSN mohou mluvit mezi sebou dokonce nepřátelé.

Takže myslím, že OSN má skutečně sehrát svoji úlohu, přestože dnes tomu tak není,” vysvětlil šéf maďarského ministerstva zahraničí.

K explozím na dvou ruských exportních plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 došlo 26. září. Únik plynu byl objeven hned na čtyřech místech. Švédsko, Dánsko a Německo vyšetřují incident, ale zatím nedospěly k žádným konkrétním výsledkům.
 
ZDROJ: Sputnik

https://cz24.news/v-madarsku-oznacili-exploze-na-nord-stream-za-teroristicky-utok/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.