Lavazza 06.03.2023 12:13 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Nasla som u Mira na TG:

Príbeh z Česka. Prituhuje.

Vážení přátelé,

známý disident Slávek Popelka byl nepravomocně odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 1, za to že chtěl z budovy Národního muzea strhnout ukrajinskou vlajku. Za to dostal trest odnětí svobody na 6 měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců.
Celý rozsudek je absurdní protože podobné jednání není, podle komentáře k trestnímu zákoníku sepsanému předsedou Nejvyššího soudu JUDr. Šámalem, vůbec trestným činem. V ČR neexistuje trestný čin hanobení vlajky nebo něco podobného a šíření poplašné zprávy je, když pachatel vyhrožuje něčím skutečně nebezpečným- např. že v nějaké budově je bomba, ne že z ní sundá vlajku.

Nejvíce absurdní je, že soudce považuje za přitěžující okolnost "kriminální minulost" obviněného. V odůvodnění je uvedeno že obžalovaný byl odsouzen k trestu odnětí svobody nepodmíněné v trvání 4 měsíců, a to rozhodnutím Městského soud v Brně ze dne 4. 4. 1989. Slávek Popelka byl v roce 1989 odsouzen ze šíření letáků, svolávání demonstrací, za výzvu k demisi KSČ a výzvu k založení strany Zelených.

Myslel jsem, že podobné rozsudky vydané do roku 1989 ve zjevně politických procesech byly zrušeny, a nelze k nim proto přihlížet. Alespoň donedávna tomu tak bylo a političtí vězni odsouzení za odpor proti komunistickému režimu před rokem 1989 byli rehabilitováni, odškodňováni, oceňováni státním vyznamenáním apod. Nyní, 33 let od listopadu 1989, se situace zřejmě změnila a bývalí disidenti, jako byl Popelka, jsou opět odsuzováni za politické trestné činy a jejich odsouzení za odpor proti komunistickému režimu je opět přitěžující okolností, hledí se na ně jako na recidivisty.

Nasla som k tomu ešte tento zdroj: https://www.prahain.cz/krimi/aktivista-popelka-byl-odsouzen-11310.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.