Zora 07.03.2023 00:42 Zobraziť v diskusii

Re: Smrt Královny

Kráľ Karol ide na prvé štátne návštevy do Francúzska a Nemecka
/automatický preklad/

Prvé štátne návštevy za vlády kráľa Karola sa uskutočnia vo Francúzsku a Nemecku, oznámil Buckinghamský palác.
Kráľ Karol s manželkou Camillou pricestuje do krajín na návštevu od 26. do 31. marca.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron usporiada štátny banket pre kráľovský pár vo Versaillskom paláci.
V Nemecku bude kráľ prvým britským panovníkom, ktorý vystúpi v Bundestagu, nemeckom parlamente.
Kráľovský pár navštívi aj pamätníky spojeneckého bombardovania v Hamburgu a mladých židovských utečencov, ktorí utiekli pred nacistami.

Ako hlava štátu sa o oficiálnych návštevách kráľa rozhoduje na základe odporúčania vlády – a tieto symbolické prvé zámorské destinácie budú vnímané ako prioritné pre silnejšie vzťahy s európskymi susedmi.

Začiatkom tohto týždňa sa kráľ stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, keď navštívila Spojené kráľovstvo, aby oznámila dohodu o dohodách o brexite pre Severné Írsko.
Okrem riešenia toho, čo hovorca Buckinghamského paláca nazval „obete a výzvy našej spoločnej minulosti“, sa európska cesta zameria na moderné výzvy, ako sú klimatické zmeny a Ukrajina.
Buckinghamský palác uviedol, že tieto cesty „oslávia vzťah Británie s Francúzskom a Nemeckom a poznačia našu spoločnú históriu, kultúru a hodnoty“.

Vo Francúzsku budú kráľovskí manželia postupovať pozdĺž Champs Elysees v Paríži pred stretnutím s prezidentom Macronom v Elyzejskom paláci.
Kráľ Charles vystúpi pred senátormi a poslancami francúzskeho Národného zhromaždenia, čo je prvý takýto prejav člena britskej kráľovskej rodiny v rokovacej sále francúzskeho parlamentu.
Camilla s Brigitte Macron otvoria výstavu umenia Manet a Degas v umeleckej galérii Musée d'Orsay.
Súčasťou štátnej návštevy bude aj Bordeaux, kde kráľovský pár navštívi organickú vinicu, ktorá využíva slnečnú energiu a udržateľný prístup k výrobe vína. Make-up vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe vína.
Prezident Macron vo vyhlásení uviedol, že je to česť, že Francúzsko bolo vybrané na prvú štátnu návštevu kráľa ako panovníka, a to "ilustruje hĺbku historických väzieb spájajúcich naše dve krajiny".

V Nemecku navštívia manželia Berlín a Hamburg. V Hamburgu pôjdu k Pamätníku svätého Nikolaja, pozostatku kostola zničeného spojeneckým bombardovaním počas druhej svetovej vojny.
Pri spomienkovom a zmierovacom podujatí pri príležitosti 80. výročia bombových náletov na nemecké prístavné mesto sa budú klásť vence.
Kvety položia aj k pamätníku detí Kindertransport, ktoré boli židovskými utečencami pred nacistami.
V Nemecku sa uskutoční slávnostné privítanie od prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera pri Brandenburskej bráne v Berlíne, pričom sa predpokladá, že ide o prvý prípad, kedy sa symbolické miesto použilo na začiatok štátnej návštevy.
Kráľ sa stretne s utečencami konfliktu na Ukrajine a vypočuje si o podpore, ktorú im poskytli, keď prišli do Nemecka.

Poslednú štátnu návštevu Spojeného kráľovstva v Nemecku uskutočnila v roku 2015 kráľovná Alžbeta II. a v roku 2014 navštívila Francúzsko.
Ako princ z Walesu uskutočnil Charles 34 oficiálnych návštev vo Francúzsku a 28 v Nemecku.
Návštevy sa uskutočnia v období pred korunováciou kráľa, ktorá sa bude konať vo Westminsterskom opátstve 6. mája.
https://www.bbc.com/news/uk-64836097


bombardovanie Hamburgu - Operácia Gomora
https://break.cas.sk/2022/02/26/bombardovanie-hamburgu-nemecka-hirosima/
https://www.aktuality.sk/clanok/611853/operacia-gomora-pred-75-timi-rokmi-briti-s-americanmi-rozputali-peklo/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Gomora
Dá sa o tom dočítať napr. aj v knihe Kto prinútil Hitlera prepadnúť Stalina /N. Starikov/.


"Prvá návšteva po získaní moci má však pre akúkoľvek hlavu štátu zvláštny význam. Kam pôjde nový prezident, cisár alebo generálny tajomník - tam aj smeruje hlavná línia jeho politiky."
N. Starikov: Vojna cudzími rukami

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.