Lavazza 10.03.2023 13:40 Zobraziť v diskusii

Re: Zuzana Čaputová - (p)rezidentka

Prosím podržíte sa, toto píše Mainstream, nie HS, nie Noro z IV ale Plus7dni

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/preslapy-faux-pas-prezidentky-pocas-navstevy-kralovskeho-paru-ups-toto-asi-nevyslo

Holandský kráľovský pár je už od utorka na oficiálnej návšteve Slovenska. Spoločnosť im robí prezidentka Zuzana Čaputová (49) a jej partner Juraj Rizman (46), ktorí pre nich pripravili bohatý program. Slovenská hlava štátu sa však nevyhla drobným prešľapom a faux pas, na ktoré upozorňuje kouč spoločenskej etikety a kráľovský komentátor Jakub Abrahám.

Prezidentka Čaputová už počas príhovoru v Prezidentskom paláci mala problém s oslovovaním kráľovského páru. Použila výrazy ako „pán kráľ“ či „pani kráľovná“. Na štátnej večeri – bankete zas holandského panovníka s manželkou uviedla ako „vaše výsosti“, čo je oslovenie pre vojvodov. Takéto oslovenia im vôbec nenáležia. Správne oslovenie je „jeho veličenstvo“ a „jej veličenstvo“,” upozornil Abrahám. „Keby to hovorila z pamäti, tak si môžeme povedať, že v tréme a v zápale emócií sa jej vyšmyklo oslovenie. Ale čítala to, čo znamená, že si chyby pri korekcii textu v prezidentskej kancelárii nevšimli, a o to viac ma to udivuje a zaráža,” podotkol tiež odborník na etiketu.

Pre mňa osovbne bolo nemilé prekvapenie čo tam robil Rizman. On odkedy zastupuje SR?

K našej Fione môžem napisat tolko, je take porekadlo - prišla z dediny, trčí je slama z topánky. Prišla zo skládky, trčí je z topánok….

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.