Zora 13.03.2023 21:13 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Kto potrebuje zvýšiť tlak? Ideme oslavovať narodenie Andrássy Gyulu - na Slovensku.

8.3.23

Rok v znamení 200. výročia narodenia grófa J. Andrássyho odštartuje v Trebišove
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Júliusa Andrássyho výstavu s názvom ANDRÁSSY 200. Jej stredajšie otvorenie sprevádza celodenný program. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke.
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove plánuje tento rok organizovať niekoľko podujatí a aktivít spojených s 200. výročím narodenia grófa Andrássyho. Napríklad Aristokratický ples, Hon na líšku či medzinárodnú odbornú konferenciu o Andrássym.
Gróf Július Andráši starší sa narodil 8. marca 1823 vo Vlachove. Bol uhorským politikom, veľkostatkárom a v období rokov 1867 – 1871 bol prvým uhorským ministerským predsedom. V období rokov 1871 – 1879 rakúsko-uhorským ministrom zahraničných vecí.
https://ereport.sk/rok-v-znameni-200-vyrocia-narodenia-grofa-j-andrassyho-odstartuje-v-trebisove/

Pred 200 rokmi sa (ne)narodil Július Andrássy – naša európska osobnosť. Po tom, ako ho v jeho neprítomnosti popravili, urobil bájnu kariéru
Bol jedným z vodcov maďarskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849. Po jej porážke a víťazstve Habsburgovcov ho za to v roku 1851 popravili. Stalo sa to však v jeho neprítomnosti. Aj to bolo možné.
V tejto súvislosti potom znie jeho ďalšia kariéra až neuveriteľne. Po pár rokoch bol gróf amnestovaný a v roku 1867 sa po rakúsko-uhorskom vyrovnaní, o ktoré sa významnou mierou zaslúžil, stal ministerským predsedom Uhorska. Vystriedal však aj najvyššie funkcie na postoch ministerstiev, ktoré boli pre rakúsku a uhorskú časť monarchie spoločné. Zastával post ministra obrany a financií. Najvýraznejšie sa v rokoch 1871 – 1879 prejavil ako minister zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska.
Andrássy zohral významnú úlohu ako jeden z iniciátorov a hlavných aktérov Berlínskeho kongresu v roku 1878. Ten mal vyriešiť sériu konfliktov na Balkáne, známu ako Veľká východná kríza. Tieto konflikty sa týkali najmä územia Osmanskej ríše, ktorá pod tlakom viacerých povstaní a bojov za nezávislosť strácala svoje pozície. Do konfliktu sa vtedy zapojilo Ruské impérium, ktorého armáda sa zastavila až na predmestí Istanbulu.
Na Berlínskom kongrese sa naplno prejavil diplomatický talent grófa Andrássyho. Pre Rakúsko-Uhorsko dopadol kongres dobre. Ruský vplyv na Balkáne bol oslabený, zamedzilo sa vzniku veľkých slovanských štátov, ktoré vznikli po predchádzajúcej porážke Osmanskej ríše a Bosna a Hercegovina sa dostali pod rakúsko-uhorskú správu. Tým bol načrtnutý aj balkánsky vektor, ktorým sa uberala veľmocenská politika našej bývalej monarchie až do svojho zániku.
https://standard.sk/329273/pred-200-rokmi-sa-nenarodil-julius-andrassy-nasa-europska-osobnost-potom-ako-ho-v-jeho-nepritomnosti-popravili-urobil-bajnu-karieru/


Už dávnejšie som inde spomínala, že Štandard rada cituje royalistická stránka.


V roku 1868 podporil a pripravil aj uhorsko-chorvátske vyrovnanie, ale odmietal pokusy o vyrovnanie s českými krajinami alebo Haličou. V roku 1868 bol aj členom národnostného výboru uhorského snemu, ktorý pripravil národnostný zákon schválený v roku 1868.
V zahraničnej politike bol stúpencom a realizátorom protiruskej orientácie, pretože mal obavy z možnej podpory Ruska slovanským národom v monarchii a na Balkáne. Neskôr ako minister zahraničných veci presadzoval diplomatickú a vojenskú orientáciu na Nemecko.
Bol jedným z organizátorov diplomatického Berlínskeho kongresu v roku 1878, na ktorom bola riešená najmä otázka usporiadania na Balkánskom polostrove po rusko-tureckej vojne v rokoch 1877 – 1878. Na kongrese bola k Rakúsko-Uhorsku pričlenená Bosna a Hercegovina. Jej obsadenie ale prebiehalo vojenskou cestou, čo Andrášimu jeho politickí odporcovia tvrdo vyčítali.
Bol nositeľom veľkokríža Radu sv. Štefana, španielskym grandom I. triedy a rytierom Rádu zlatého rúna.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Július_Andráši_(1823)#/media/Súbor:Andrássy_Gyula_Prinzhofer.jpg
https://sk.wikipedia.org/wiki/Július_Andráši_(1823)


JA ml.
V roku 1919 bol jeden z hlavných predstaviteľov tzv. Antiboľševického komitétu, ktorý organizoval boj proti Maďarskej republike rád. V Maďarsku za vlády Miklósa Horthyho bol stúpencom myšlienky návratu Habsburgovcov na trón. V roku 1921 bol jedným z hlavných organizátorov pokusu Karola I. Habsburského o návrat na uhorský trón (po potlačení puču bol nakrátko uväznený).
https://sk.wikipedia.org/wiki/Július_Andráši_(1860)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.