Milo 14.03.2023 16:45 Zobraziť v diskusii

Re: Tvorivá spoločnosť a jej aktivity

Pred časom som hľadal dostupné informácie k CS, tu na doplnenie veci, ktoré ma uzaujali:

Zoznam partnerov na ich webovej stránke je skôr motivačný zoznam podchytených a spolupracujúcich osôb a organizácií. Je zaujímavé, že podstatnú časť "partnerov" tvoria malé firmy a osoby tzv. východnej Európy - Moldavsko, Česko, Ukrajina, Slovensko, Chorvátsko. Potom India a Afrika. Nezávisle na tom, v akej jazykovej verzii stránky sa nachádzate.

Na blogu veľmi angažovanej Michaely na pravda.sk (už asi 200 článkov pod nadpisom Tvorivá spoločnosť) je toto vysvetlenie financovania organizácie:

Kto nás financuje?

Otázka, ktorá trápi mnohých. Preto sme sa rozhodli zverejniť úryvok z reči Olgy Kovtun, ktorá zaznela na fóre „Globálna kríza. Sme ľudia. Chceme žiť.“

„Peniaze naozaj nie sú problém. Problém je v tom, ako ich míňame. Ale ešte väčší problém je, že v konzumnej spoločnosti sú ľudia ochotní darovať alebo investovať len do niečoho, čo im prinesie priamy úžitok. Väčšina ľudí si ani nevie predstaviť, že by sa niečo dalo urobiť pre spoločný prospech všetkých ľudí z tých najčistejších úmyslov, ako napríklad projekt Tvorivá spoločnosť. Ak je niečo príliš dobré na to, aby to bola pravda, spochybňujeme motívy a predpokladáme, že za tým niekto stojí a ťahá za nitky.[...]

Je to reakcia na komentár jej blogu, kde sa spomína financovanie sekty zo zdrojov vnútorného Londýna. Tieto informácie sú overiteľné a správne, prináležia ale ku Creative Society v GB, čo je nadácia, ktorá podporuje mladých umelcov a založil ju islamu naklonený novinár, o.i. bývalý šéfredaktor v Observeri, bývalý šéf politického rezortu novín Jewish Chronicle (Židovská kronika) Martin Bright. Príbuznosť cieľov a ideí tu je, ale okrem mena spoločnosti som nenašiel žiadnu organizačnú spojitosť. M. Bright je ale pôvodcom napríklad tejto aktivity :"Tvorivá Ukrajina".

Na mňa to pôsobí ako systém podobný systému nadácií Open Society, len sa maskuje tým, že financovanie neprúdi z centrály ako je to u Sorosových organizácií, ale cez crowdfunding.

Creative Society - tá globálna - ku ktorej "oficiálne" (o organizačnej štruktúre sekty sa nedozviete v podstate nič) patrí i "Tvorivá spoločnosť" na Slovensku a v Čechách má sídlo v Los Angeles, v prenajatom apartmáne v blizkosti Hollywoodu (AllatRa, ich pôvodná, materská organizácia má sídlo v Kyjeve). Vedú ju podľa vlastných údajov:
Olga Schmidt ako prezidentka

Marina Ovtsynova ako viceprezidentka

Max Talan ako finančný riaditeľ (podnikateľ, vizionár, investor, filantrop)

Igor Danilov, ideológ a guru Allatry (a CS) sám seba označuje za dobrovoľného organizátora a podporovateľa projektu.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.