Peter MMXX 19.03.2023 22:57 Zobraziť v diskusii

Re: Krachujúce banky

Aktualizácia z 19. marca, 19:00: Podľa správy „Financial Times“ veľká švajčiarska banka UBS súhlasila s kúpou Credit Suisse. UBS predtým zvýšila svoju ponuku na viac ako 2 miliardy dolárov, informovali noviny v nedeľu večer. Podľa správy vo Wall Street Journal vraj Švajčiarska národná banka (SNB) ponúkla UBS v rámci obchodu linku likvidity vo výške približne 100 miliárd USD.

Švajčiarske úrady chceli zmeniť zákony krajiny, aby sa vyhli hlasovaniu akcionárov o transakcii, informoval denník Financial Times. Pretože obchod by mal byť dokončený do pondelka.
https://www.merkur.de/wirtschaft/credit-suisse-aktuell-news-verkauf-ubs-cs-news-schweiz-not-kurs-aktie-zukunft-zr-92155531.html

Financial Times uvádí, že UBS souhlasila s koupí Credit Suisse poté, co před pondělkem zvýšila svou nabídku na více než 2 miliardy dolarů.

To je jen zlomek tržní kapitalizace ve výši 8 miliard dolarů, na kterou byla společnost oceněna v pátek na konci obchodování.

Akcionáři UBS nejsou spokojeni.

Jak poznamenává FT, Vincent Kaufmann, výkonný ředitel nadace Ethos, která zastupuje švýcarské penzijní fondy, jež drží 3 až 5 % akcií Credit Suisse a UBS, řekl listu Financial Times, že tento krok má obejít hlasování akcionářů o transakci špatné řízení společnosti.

"Nevěřím, že naši členové a akcionáři UBS z toho budou mít radost," řekl.

"Nikdy předtím jsem neviděl, že by se taková akce podnikla; ukazuje to, jak špatná je situace."

Nakonec deník Wall Street Journal uvádí, že Švýcarská národní banka ve snaze usnadnit transakci nabídla UBS asi 100 miliard dolarů likvidity, aby jí pomohla převzít operace Credit Suisse , podle lidí obeznámených s touto záležitostí.

https://www.zerohedge.com/markets/ubs-offers-buy-credit-suisse-1bn-025-share-takeunder-cs-balks-offer

Švajčiarska vláda potvrdila prevzatie Credit Suisse UBS a povedala, že "bankrot globálnej systematicky dôležitej banky by spôsobil nenapraviteľné ekonomické otrasy."

https://t.me/disclosetv/10885

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.