Peter MMXX 22.03.2023 11:58 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia

Európska jar? Nemecko sa pripravuje na veľké údery, kým Francúzsko horí

„Zima nespokojnosti“, ktorá sa prehnala Európou, teraz prerástla do „jari nespokojnosti“, pričom štrajky a protesty sa šíria z Francúzska, Grécka a ďalších okolitých krajín do Nemecka.

Podľa agentúry Reuters sa nemecký odborový zväz Verdi a odborový zväz železníc a dopravy EVG pripravujú na budúci pondelok na rozpútanie paralyzujúcich štrajkov na tamojších letiskách a železniciach.

Verdi rokuje o 2,5 milióna pracovníkov verejného sektora, vrátane pracovníkov na letiskách a iných dopravných uzlov verejnej dopravy. Odbory žiadali vyššie mzdy pre pretrvávajúce inflačné tlaky. EVG rokuje o 230 000 zamestnancoch v železničnej spoločnosti Deutsche Bahn a autobusových spoločnostiach.
Najväčšiu európsku ekonomiku, ktorá sa nachádza uprostred inflačnej krízy, medzitým hrozí recesia. Po poklese HDP o 0,4 % v štvrtom štvrťroku 2022 sa očakáva, že ekonomika sa v prvom štvrťroku opäť zníži.

"Nemecká ekonomická aktivita v aktuálnom štvrťroku pravdepodobne opäť klesne," uviedla Bundesbanka. "Pokles však bude pravdepodobne menší ako v poslednom štvrťroku 2022."

Dva po sebe idúce štvrťroky negatívneho rastu naznačujú recesiu a prichádzajú, keď inflácia výrazne ovplyvňuje spotrebu. Kombinácia oboch drví životnú úroveň a vyvoláva vlnu nespokojnosti.

Kým Nemecko sa budúci týždeň pripravuje na štrajky a protesty, Francúzsko, tretia najväčšia európska ekonomika, už horí , keďže prezident Emmanuel Macron prerazil nepopulárnu dôchodkovú reformu.

S rastúcou nestabilitou v západných krajinách a hrozbou rozširujúcej sa bankovej krízy je prvoradým záujmom, či je NATO dostatočne vybavené na zvládnutie budúcich konfliktov.
https://www.zerohedge.com/markets/european-spring-germany-braces-major-strikes-while-france-burns

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.