Peter MMXX 24.03.2023 07:52 Zobraziť v diskusii

Re: Budú mať Migy podobný osud ako S-300?

V marci 2022 Pentagon vylúčil vyslanie poľských MiGov-29 na Ukrajinu pre obavy, že by to mohlo eskalovať vojnu. Predstavitelia NATO sa domnievali, že poskytovanie bojových lietadiel možno v Moskve považovať za alianciu, ktorá priamo vstupuje do vojny. O rok neskôr však obavy z eskalácie opadli.

USA ponúkli Slovensku útočné vrtuľníky a rakety Hellfire ako odmenu za vyslanie ukrajinských stíhačiek sovietskej výroby MiG-29 .

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď povedal, že ide o 12 útočných vrtuľníkov Bell AH-1Z, 500 rakiet AGM-114 Hellfire II a výcvik. Predaj má hodnotu približne 1 miliardy USD a podľa ponuky by USA poskytli financovanie vo výške 660 miliónov USD a Slovensko by zaplatilo 340 miliónov USD.
Slovensko bez svojich MiGov-29 nemá letectvo a Poľsko a Česká republika teraz monitorujú vzdušný priestor vnútrozemskej krajiny. Slovensko podpísalo v roku 2018 zmluvu na nákup 14 stíhačiek F-16 vyrobených v USA, ale ich dodanie sa neočakáva skôr ako v roku 2024.

Ponuka USA znamená, že Washington musel byť zapojený do rozhodnutia Slovenska poslať svojich 13 MiGov-29 na Ukrajinu, ktoré prišlo po tom, čo Poľsko oznámilo, že Kyjevu poskytne lietadlá sovietskej výroby.

Týmto krokom sa Poľsko a Slovensko stali prvými členmi NATO, ktorí vyzbrojili Ukrajinu bojovými lietadlami .
https://www.zerohedge.com/geopolitical/us-offers-slovakia-helicopters-sending-mig-29s-ukraine

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.